Курси НБУ $ 40.65 € 43.48
Чекалкін про Саміт миру: вразила відсутність у порядку денному критичних для України безпекових питань

Дмитро Чекалкін.

Фото Прямий.

Чекалкін про Саміт миру: вразила відсутність у порядку денному критичних для України безпекових питань

Дипломат, телеведучий, перекладач і популярний блогер Дмитро Чекалкін в ефірі «Прямого» проаналізував міжнародну та безпекову діяльність влади за останні 10 років

Під час обговорення його проєкту-розслідування «Асфальтована доріжка для російської армії» із циклу «Два Президента» Чекалкін сказав: «Мене неприємно вразила програма з десяти пунктів, викладена ще півроку тому для майбутнього саміту миру в Швейцарії, де не було якраз головного нашого прагнення долучитися до Північно-атлантичних структур,  що і є запорукою нашої безпеки на майбутнє. Днями президент Зеленський дав інтерв’ю європейській пресі, де взагалі скоротив ці наші вимоги до трьох пунктів. Там було морське судноплавство, енергетична безпека та обмін полоненими.  Напевно, це дуже важливі питання, але ж вони не є сьогодні для нас критично важливими», – наголосив автор розслідування.

«Коли нам не вистачає зброї, не вистачає особового складу – чому ми досі не звернулися до країн європейських, наших союзників,  щоб вони посилили наші можливості за рахунок своїх військових контингентів.  Вони вже висловили свою готовність надіслати інструкторів,  але треба розширювати присутність не тільки іноземної зброї, а й іноземних військ», – вважає Чекалкін.

У своєму проєкті Дмитро Чекалкін дослідив пріоритети безпекової та зовнішньої політики п’ятого президента Порошенка та чинного президента Зеленського. Якщо Петро Порошенко всі зусилля сконцентрував на розбудові ЗСУ, а також європейській та євроатлантичній інтеграції, то Зеленський до повномасштабного вторгнення гавпаки загальмував усі ці процеси.

«Пріоритети у президента були виставлені невірно. Він займався всім, чим завгодно, мільярди дерев, лавочками з QR-кодом, є- бабусями, аеродромами в деяких містах, університетом президентським, голівудами, діснейлендами. Мене вразило, що буквально за три місяці до вторгнення проводять нараду в Зеленського щодо майбутнього чемпіонату Європи з баскетболу. Ну як можна відволікатися на такі другорядні речі, коли світова преса вже попереджає,  на носі путінський наступ, треба рити окопи», – зазначає Чекалкін.

«Ми повторили фразу, яку сказали американські дипломати під час перебування Єрмака і Клімкіна у Вашингтоні – рийте траншеї, рийте окопи. Це пролунало у вересні (2022 року). До цього, під час візиту Зеленського в серпні, йому те ж саме повторили, що треба готуватися до повномасштабного російського вторгнення. І нехтування своїми обов’язками як Верховного головнокомандувача і верховного дипломата, це найстрашніший злочин, який свого часу історія розсудить. Не тільки історія, я переконаний, що і відповідні судові органи будуть займатися цією справою, бо це призвело до страшних людських жертв. Ми тут евакуювали Кабмін, ДБР і ГПУ, а тисячі українських дітей за лічені години опинилися в районах, які були захоплені. І тепер нам вартує зусиль повернути їх в Україні. І ніхто ж за це відповідальності не поніс», – резюмує автор фільму.

Реклама Google

Telegram Channel