Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
 У Нововолинську визначають шкідливу воду

Якісна вода - запорука доброго здоров"я

Фото сайту "Нововолинськводоканал" Нововолинської міської ради

 У Нововолинську визначають шкідливу воду

У КП «Нововолинськводоканал» працює сертифікована і атестована виробнича хіміко-бактеріологічна лабораторія.

   Відтак, тут можна перевірити воду на безпечність для споживання, визначити концентрацію майже за 30 показниками. 

  Сюди звертаються власники свердловин та криниць перед встановленням фільтрів. Лабораторний аналіз води точно визначить її склад та можливі забруднення, а отже - допомагає підібрати оптимальний тип фільтра, який ефективно очистить її від конкретних забруднювачів.

  Працівники лабораторії підбирають перелік найбільш критичних показників для кожної індивідуальної ситуації. Однак завжди наполегливо радять власникам криниць та приватних свердловин перевіряти воду двічі на рік на вміст нітратів.

  Фахівці зазначають, що побачити нітрати через лупу чи мікроскоп у кришталево чистій воді практично неможливо, адже вони не мають ні смаку, ні запаху. Навпаки, вода з нітратами видається дуже смачною. А під час її кип’ятіння вміст нітратів автоматично подвоюється! Споживання такої води завдає серйозної шкоди здоров’ю - головні болі, запаморочення, підвищує ризик раку та серцевих захворювань.

  Звідки нітрати, коли криниця посеред села і свердловина глибоко копана? З полів і городів, які фермери щедро обробляють селітрою та іншими мінеральними азотовмісними добривами. Ці речовини потрапляють через водоносні горизонти безпосередньо до криниць і свердловин.

- Для Нововолинської громади забруднення води криниць та приватних свердловин азотовмісними сполуками – поширене явище. Окрім нітратів, під час досліджень іноді виявляємо високий вміст нітритів, аміаку та солей амонію. Регулярна перевірка води з криниць та свердловин допоможе зберегти ваше здоров'я та здоров'я ваших близьких, - попереджає начальник виробничої хіміко-бактеріологічної лабораторії водопроводу КП «Нововолинськводоканал» НМР Аліна Ясинська.

  КП «Нововолинськводоканал» оприлюднив вартість одного дослідження в лабораторії: на нітрати – 291 грн 78 коп.; на нітрити – 256 грн 38 коп.; на аміак та іони амонію – 349 грн 40 коп..

   Результати готові через добу.

                                                                                           Роксолана ВИШНЕВИЧ

  Читайте також: ЕКОЛОГІЧНА СИТУАЦІЯ ТРИВОЖНА

 

Telegram Channel