
Курятина з «сюрпризом».
Інфікована курятина зіпсувала відпочинок дітям на Львівщині
Держпродспоживслужба Львівщини закликає всіх суб’єктів господарювання, що надають послуги з організації відпочинку та харчування дітей, неухильно дотримуватись чинних санітарно-гігієнічних норм та протиепідемічних вимог
17 серпня 2025 року до відпочинкового комплексу «Карпатський затишок» заселилися 34 дитини, які з 15 по 17 серпня проживали та харчувалися в готельно-відпочинковому комплексі «Карпати». Уже в другій половині дня десятеро дітей прибули з ознаками харчового отруєння, у зв’язку з чим керівництво «Карпатського затишку» викликало бригаду швидкої допомоги.
Про це інформує Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області.
У період з 18 по 20 серпня фахівці Держпродспоживслужби Львівщини провели позапланові інспектування харчоблоків ГВК «Карпатський затишок» та ГВК «Карпати». Відібрані зразки харчових продуктів було направлено до Львівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.
За результатами інспектування прийнято рішення про тимчасове припинення виробництва й обігу харчових продуктів в обох закладах строком на 10 днів та складено протоколи про порушення вимог законодавства. Водночас слід зазначити, що керівництво «Карпатського затишку» сприяло роботі інспекторів, тоді як адміністрація «Карпат» не допускала до проведення інспектування. Для забезпечення належного епідрозслідування було залучено суд, який ухвалив рішення про допуск фахівців на об’єкт.
Проведеним епідеміологічним розслідуванням встановлено, що збудником спалаху в ГВК «Карпати» Стрийського району є Salmonella enteritidis. Основним фактором передачі інфекції стали страви з м’яса птиці (курячі відбивні).
Причиною спалаху стало вживання 15 та 16 серпня відбивних із курячого філе, що не пройшло належної термічної обробки. Цей факт підтверджено лабораторними дослідженнями: у зразках сирого курячого філе виявлено та ідентифіковано Salmonella enteritidis.
Факторами, що сприяли виникненню спалаху, стали:
- порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів;
- недотримання технології приготування страв і принципу потоковості виробничого процесу (відсутність розмежування зон для обробки сировини та готової продукції);
- невідповідність водопровідної та бутильованої питної води вимогам ДСанПіН.
За результатами інспектування Держпродспоживслужба Львівщини притягнула обидва суб’єкти господарювання до адміністративної відповідальності.
До кожного з них застосовано фінансові санкції на суму 48 000 гривень.
Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно! Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу Волинь ЗМІ
Читайте також: «Супермама» скомпрометувала тата: чиновник втік від звільнення у декретну відпустку після скандалу.
