У середині січня ВАТ «Гнідавський цукровий завод» підвищив оптово-відпускні ціни на цукор з 6 до 7 гривень за кілограм (тобто, майже на 17 відсотків). Відповідно роздрібні ціни у деяких магазинах одразу зросли до 7,70 гривні. А у минулі вихідні солодкий продукт фактично зник з прилавків луцьких магазинів. Зрідка його пропонували по 10 гривень за кілограм...
У середині січня ВАТ «Гнідавський цукровий завод» підвищив оптово-відпускні ціни на цукор з 6 до 7 гривень за кілограм (тобто, майже на 17 відсотків). Відповідно роздрібні ціни у деяких магазинах одразу зросли до 7,70 гривні. А у минулі вихідні солодкий продукт фактично зник з прилавків луцьких магазинів. Зрідка його пропонували по 10 гривень за кілограм
Сергій НАУМУК
Пояснення подорожчанню можна шукати у скороченні сировинної бази. В Україні минулого року валовий збір цукрових буряків зменшився порівняно з 2008 роком на 25 відсотків, повідомляє Державний комітет статистики України. Притому, якщо сільгосппідприємства зменшили збір на 22 відсотки, то господарства населення майже наполовину. Волинь минулого року також виростила буряків значно менше, аніж у 2008 році. До речі, наші сусіди-рівненчани виробництво цукрових коренеплодів зберегли практично на попередньому рівні. Очевидно, ще одна з причин подорожчання солодкого піску - відгомін подій у світі. Після повідомлень про сильні втрати врожаю цукрової тростини в Індії через засуху та в Бразилії через зливи ціни на світових товарних біржах миттєво підскочили. Скажімо, на Нью-Йоркській біржі цукор подорожчав удвічі. Наприкінці грудня минулого року ціни на біржах досягли максимуму за останніх 20 років. У 2009-2010 маркетинговому році (вересень-серпень) згідно з повідомленнями Агенції промислових новин прогнозують дефіцит цукру на рівні 400 тисяч тонн. При цьому ємкість внутрішнього ринку становить 1,7-1,9 мільйона тонн. Частково (260 тисяч тонн) дефіцит можуть покрити імпортом цукру-сирцю за пільговим тарифом в рамках квоти Всесвітньої організації торгівлі. Решту доведеться купувати за високими цінами. Є всі підстави вважати, що ціни на цукор будуть набагато вищі, аніж минулого року.