І за що горох так образили? Якщо опудало, то горохове, якщо відскакує щось від стінки, то знову ж горох. Так, ніби квасоля скакала б гірше. І якщо принцеса капризує, то й тут, дивись, без гороху не обійшлося...
І за що горох так образили? Якщо опудало, то горохове, якщо відскакує щось від стінки, то знову ж горох. Так, ніби квасоля скакала б гірше. І якщо принцеса капризує, то й тут, дивись, без гороху не обійшлося
А тим часом, чи готовий хтось із овочів позмагатися з горохом щодо вмісту білка (понад 25 %)?! Отож-бо... Не бідний він і на вітаміни А, В, С, фолієву кислоту та інші речовини, що благотворно впливають на обмінні процеси в організмі. До того ж горох - холодостійка рослина й проситься у землю одним із перших. Висівають горох ранньою весною широкорядним способом на глибину 4-5 сантиметрів. При розумному підборі сортів і термінів посіву можна забезпечити себе корисним і смачним зеленим горошком мало не на увесь сезон. Бо якщо, скажімо, сорт Грибовський ранній - один із найбільш скоростиглих сортів - відзначається високою врожайністю навіть за несприятливих умов, то ліаноподібний сорт «телефон» дуже пізній. Його вегетаційний період від сходів до початку збору врожаю 100-110 днів (у скороспілих сортів 50-70 днів), насіння зелене, зморшкувате. Придатний і для консервування, і для споживання у свіжому вигляді. Досвідчені дачники радять сіяти його поряд із малиною, стебла якої служать гороху опорою і не страждають від такого сусідства. Усе більшого розповсюдження набуває горох сорту «цукровий», в якого й стручки їстівні, і саме в них знаходиться найбільша кількість корисних речовин. Він не потребує підпор, добре очищає і покращує грунт. Горох - добрий попередник для помідорів, перцю.