
Наші консультації
ЧАСНИК УСІМ ВАРТО ПОЛЮБИТИ
У світовому виробництві часнику перше місце займає Китай - 694 тис. гектарів, 1,2 млн. тонн в рік, що становить 80 відсотків обсягу часнику, вирощеного в світі. Друге місце займає Індія. За споживанням часнику на душу населення на першому місці в світі - Південна Корея, в розрахунку на кожного жителя тут припадає майже по 10 кілограмів цієї культури...
У світовому виробництві часнику перше місце займає Китай - 694 тис. гектарів, 1,2 млн. тонн в рік, що становить 80 відсотків обсягу часнику, вирощеного в світі. Друге місце займає Індія. За споживанням часнику на душу населення на першому місці в світі - Південна Корея, в розрахунку на кожного жителя тут припадає майже по 10 кілограмів цієї культури
Володимир ГРИЦЮК, начальник відділу сертифікації харчової продукції сертифікаційного центру ДП «Волиньстандартметрологія»
На жаль, не всі знають, наскільки корисним і необхідним є часник. Наприклад, ми чомусь не використовуємо зелені листки молодого часнику в салатах, а вони мають набагато більше поживних речовин, ніж підземна частина рослини. Дуже багато в листках вітамінів, особливо аскорбінової кислоти, вітамінів В1, РР, а також каротину - провітаміну А. Крім вітамінів, містить часник рослинний білок, полісахариди, жири, багато мікроелементів, які необхідні для людського організму.
Вчені встановили, що саме відсутність електролітного балансу, тобто кількості тих чи інших мікроелементів в організмі, дає поштовх до розвитку багатьох захворювань. В часнику виявлено 17 хімічних елементів: фосфор, калій, мідь, йод, титан, сір ка, германій, молібден, цирконій, селен, натрій... Один з найцінніших - германій - міститься тільки в часнику. Він зміцнює стінки судин, забезпечує еластичність судин, попереджає варикозне розширення вен.
Селен - антиоксидант - бере участь в боротьбі з вільними радикалами, дуже корисний для печінки, ефективний при отруєннях важкими металами, допомагає в регенерації клітин шкіри, волосся, нігтів.
Йод має важливе значення, тому що бере участь в регулюванні обміну речовин, температури тіла, білкового, жирового, водно-електролітного і вітамінного обміну. Тому часник корисний для профілактики захворювання щитовидної залози.
Сірка, сірковмісні речовини або сульфіди, що містяться в часнику, володіють здатністю знищувати шкідливі бактерії - стафілококи, дизентерійні і тифозні палички, а також патогенні гриби і дріжджі, нейтралізувати отрути, виводити шлаки, нейтралізувати канцерогенні речовини. Дослідження на тваринах показали, що дві сірчані сполуки, які виявлені в часнику - сульфід діаллілу і сульфід цистеїн - спроможні знищувати ракові клітини.
Фітонциди, які містяться в часнику, здатні за короткий строк знищити віруси, шкідливі для людини. Так, карболова кислота вбиває туберкульозну паличку за добу, сірчана - за 30 хвилин, а часникові фітонциди справляються із цим завданням за 5 хвилин.
Алліцин і адонізид - це аспіриноподібні речовини, які здатні розріджувати кров і попереджувати утворення тромбів.
Часник дуже калорійний, один кілограм містить 1110-1327 ккал. Вживають проти високого тиску, атеросклерозу, сердечних захворювань, для лікування органів дихання, цукрового діабету, тромбофлебіту. Помічний часник при фурункулах і мозолях, бородавках, корості, лишаю. Корисний при лікуванні дизентерії, грипу, водянки, жіночих хвороб. Кашкою із часнику можна замінити гірчичники. Достовірні дані свідчать про те, що любителі часнику менше ризикують захворіти на рак.
Отож, цей овоч має бути в нашому раціоні щоденно. Досвідчені господині знають багато способів використання часнику у приготуванні страв. Він застосовується і в переробній промисловості, зокрема, у виробництві консервів, соусів, кетчупів.
