Передпосівна підготовка насіння має велике значення для підвищення його схожості, інтенсивного росту та зменшення ураження рослин хворобами і ґрунтовими шкідниками. Зрештою, від цього залежить врожайність та якість продукції. Підготовка насіння до сівби включає сортування, дезінфекцію, заходи, спрямовані на підвищення енергії проростання та польової схожості, стійкості проти несприятливих умов...
Передпосівна підготовка насіння має велике значення для підвищення його схожості, інтенсивного росту та зменшення ураження рослин хворобами і ґрунтовими шкідниками. Зрештою, від цього залежить врожайність та якість продукції. Підготовка насіння до сівби включає сортування, дезінфекцію, заходи, спрямовані на підвищення енергії проростання та польової схожості, стійкості проти несприятливих умов
Якщо в посівному матеріалі переважають легкі та дрібні насінини, то необхідно проводити калібрування. Для сівби краще брати велике, повноцінне насіння, яке дає сильніші сходи. Калібрування можна провести на ситі. Крім того відібрати велике насіння можна зануренням невеликими порціями в чисту воду або в 3-5-відсотковий розчин солі (30-50 грамів на літр води). Сміття та насіння, яке спливло на поверхню, зливають разом з водою, а осіле двічі-тричі промивають, підсушують до сипучості та знезаражують. Багато хвороб овочевих культур передається через насіння. Збудники можуть відновитися після проростання насіння і вразити рослину. Основне завдання прогрівання - це знезараження насінного матеріалу та підвищення схожості теплолюбивих культур. Наприклад, проти кили і грибкових захворювань капусти насіння прогрівають 20 хвилин у воді при температурі 50 градусів. Після прогрівання приступають до знезараження насіння в 1%-му розчині марганцівки. Для цього опускають в склянку з розчином марлеві мішечки з насінням на 20-30 хвилин. Є й народні засоби, а саме листя алое: протягом доби потримати насіння у нерозведеному сокові цієї рослини. Можна використати готові препарати, такі, як Вермістим, Емістим, Біоглобін та Байкал ЕМ-1, в розчині яких замочують насіння, дотримуючись вказаних дозувань та термінів. Для підвищення стійкості пророслого матеріалу теплолюбних культур до умов відкритого ґрунту його загартовують за низьких температур. Наприклад, набубнявіле насіння огірків, томатів витримують 2-3 доби за температури мінус 1-3 градуси. Таке насіння можна висівати на кілька діб раніше.