Амарант у перекладі з грецької означає нев’янучий. Ця культура була добре відома інкам та ацтекам. А на Україні амарант поширився недавно...
Амарант у перекладі з грецької означає нев’янучий. Ця культура була добре відома інкам та ацтекам. А на Україні амарант поширився недавно. Основна його цінність — рослинний білок, який за кількістю і якістю залишає далеко позаду конюшину, гречку і сою, а серед тваринних білків — навіть коров’яче молоко. За міжнародною шкалою якості білок амаранту оцінюється у сто балів, тим часом як сої — лише у 60 балів. За калорійністю його зелень японці прирівнюють до м’яса кальмарів. Використовують у салатах, перших і других стравах. Її можна засолювати, квасити і маринувати на зиму. На заході з неї виготовляють прохолодні напої і соки. У США, Японії, країнах Африки, Південно-Східної Азії, в Індії і Китаї амарант вже давно є складовою частиною кількох десятків кондитерських, хлібних виробів і сотень страв. Крім того, амарант підвищує продуктивність тварин. Домашня живність, у добовому раціоні якої міститься 20 відсотків листя і стебел амаранту, не хворіє, а поросята збільшують приріст до 500 грамів на добу, телята — до кілограма. Кролі і птиця, які споживають цю культуру, ростуть значно швидше, а корови збільшують надої молока. Його жирність підвищується. Амарант — високоросла рослина. Часом вона досягає 3,5—4 метри. Та й урожайність зеленої маси має високу — близько 1600—1800 центнерів з гектара (за три укоси). Якщо вас зацікавив амарант, пишіть: Житомирська область, смт Попільня, вул.Космонавтів, 39, Талько В.Ф., 13500.