Не варто обрізати дерева в дощову чи вітряну погоду. Працювати треба добре заточеним інструментом, щоб не травмувати дерево...
Не варто обрізати дерева в дощову чи вітряну погоду. Працювати треба добре заточеним інструментом, щоб не травмувати дерево
1. Зрізають засохлі, хворі та обморожені гілки. 2. Видаляють гілки, що ростуть всередину крони. 3. Наступний етап — переплетені гілки-конкуренти, непотрібні жирові пагони («вовчки»). У молодого дерева їх треба зрізати повністю. У старого варто подумати, може вовчком можна замінити стару гілку або сформувати з нього плодову. 4. Цей етап залежить від стану крони — в надто розрідженій кроні жирові пагони залишають і обрізанням (вкорочуванням) перетворюють у плодоносні гілки. Обрізку жирових пагонів можна замінити пригинанням, надаючи їм положення, близьке до горизонтального. На кінцях однорічних минулорічних пагонів, як правило, декілька бруньок залишаються нерозвиненими і не дають приросту. Їх видаляють, обрізаючи верхівки пагонів. Це сприяє пробудженню нижніх бруньок та розгалуженню. У загущених кронах треба прибрати зайві гілки. 5. Зробити зниження центрального провідника (стовбура) на 0,2-1,5 м залежно від віку та висоти дерева. Цим ви покращите освітлення в кроні і не дасте дереву піти вгору. Плоди після цієї операції будуть крупніші. 6. Вкоротити всі скелетні гілки на одну висоту, бажано під бокову гілку, що росте назовні крони. Ріжте їх з таким розрахунком, щоб знизити крону до потрібної висоти. У молодого дерева скелетні гілки повинні бути нижчі, ніж центральний стовбур. Якщо дерево доросло до потрібної висоти, хай будуть вищі — зверху вийде на зразок чаші. 7. Обійти навколо дерева, прибравши чи видаливши гілки, що проникають у крони сусідніх дерев. Цим ви утрудните доступ шкідникам та хворобам. Крім того, дерева будуть продуватися, що теж дуже корисно. 8. Нижні надто звисаючі гілки також треба видалити, щоб забезпечити провітрювання крони.