Курси НБУ $ 42.04 € 48.98

ХАРЧІ, ЯКІ ЛІКУЮТЬ

ХТО ЇСТЬ ПАСТЕРНАК, БУДЕ МІЦНИЙ, ЯК КОЗАК... ХАЙ БУДЕ ГРЕЧКА...

ХТО ЇСТЬ ПАСТЕРНАК,
БУДЕ МІЦНИЙ, ЯК КОЗАК
З давніх-давен у народній медицині його використовували як сечогінний засіб при набряках, як ліки для підвищення статевої потенції, апетиту, при поганому настрої і галюцинаціях, болезаспокійливе при ниркових, шлункових і печінкових коліках, застудній лихоманці, як протикашлевий і відхаркувальний засіб. Пастернак багатий мінеральними солями і вуглеводами. Його корені містять значну кількість вітамінів, ефірне масло, клітковину, крохмаль, пектинові речовини. Лікувально-дієтичні властивості пастернаку визнані лікарями багатьох країн. Встановлено, що він поліпшує процес травлення, зміцнює стінки капілярів, має тонізуючі властивості.
Пастернак використовують для лікування і профілактики серцево-судинних захворювань. В сучасній медицині плоди пастернаку використовують як сировину для виготовлення лікувальних засобів, що запобігають нападам стенокардії при коронарній недостатності і неврозах серця. Корені пастернаку використовують як приправу до супів, з них готують смажені страви, а також вживають як гарнір до м’яса.

ХАЙ БУДЕ ГРЕЧКА
Цього року ціни на гречану крупу так стрибнули вгору, що злякали не тільки хворих на діабет, а й багатьох інших ласунів смачної і корисної гречаної каші. Ці події викликали ажіотаж серед покупців і суперечки у владних та бізнесових структурах.
Дійсно, зерно гречки – дуже цінний дієтичний продукт, який має великі переваги перед іншими круп’яними культурами, але ж воно не повинно бути таким дорогим.
У гречці міститься 10—16 відсотків білка, до 80 — крохмалю, цукру, клітковини, жиру, мінеральних речовин (солей заліза, кальцію, фосфору, міді, йоду, цинку, бору, нікелю, кобальту та інших), є органічні кислоти (яблучна і лимонна), багато вітамінів. Білок гречки має високу біологічну активність. До його складу входить значна кількість таких важливих амінокислот, як лізин і тритофан, а по засвоюванню він наближається до бобових культур — за якістю і поживністю — до продуктів тваринного походження. Отже, гречку потрібно споживати, хоч ціни на неї ще кусаються...
Особливо гречка корисна при шлунково-кишкових захворюваннях, малокрів’ї, розладах нервової системи, захворюваннях нирок та на цукровий діабет.
Посівну гречку використовують як сировину для виготовлення лікарських препаратів. Наприклад, з цвіту гречки і верхніх її листочків отримують рутин, який слугує основою для багатьох ліків, що застосовуються при крововиливах у сітчатку ока, гіпертонії та інших хворобах. А ще з гречки бджоли беруть мед, водночас підвищуючи врожайність цієї нектарної культури.
Споживайте гречану кашу і мед — будете здорові!
Telegram Channel