АГРУСОВО-МАЛИНОВЕ ВАРЕННЯ
Агрус — 700 г, малина —300 г, цукор — 1,3 кг, вода —1,5 склянки.
Ягоди агрусу і малини перебрати, відокремити плодоніжки і добре промити. Зварити цукровий сироп і невеликими порціями висипати в нього ягоди. Варити в один прийом, знімаючи пінку, до готовності. Викласти у банки і закрити.
АГРУСОВО-МАЛИНОВЕ ВАРЕННЯ Агрус — 700 г, малина —300 г, цукор — 1,3 кг, вода —1,5 склянки. Ягоди агрусу і малини перебрати, відокремити плодоніжки і добре промити. Зварити цукровий сироп і невеликими порціями висипати в нього ягоди. Варити в один прийом, знімаючи пінку, до готовності. Викласти у банки і закрити. ВАРЕННЯ З ЦУКІНІ Кабачки цукіні —1 кг, цукор —1 кг, лимон. Зняти з кабачків шкірку, вибрати середину, нарізати невеликими кубиками. Засипати цукром і не чіпати поки не пустять сік. Потім варити 20 хвилин. Дрібно нарізати лимон. Додати у варення і кип’ятити ще 20 хвилин. ВИШНЕВО-ПОРІЧКОВИЙ ДЖЕМ Взяти по кілограму вишень, порічок і цукру. Порічки відокремити від плодоніжок, розтерти і додати півкілограма цукру. Поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння і варити 15 хвилин. Вишні промити, вибрати кісточки, висипати в іншу каструлю, засипати рештою цукру, прогріти кілька хвилин і досипати до порічок. Змішати, поставити на помірний вогонь, довести до кипіння. Варити приблизно 4—5 хвилин. Готовий джем ще гарячим розлити у підготовлені банки і пастеризувати при температурі 95—100 градусів близько 20 хвилин. ВАРЕННЯ З ОЖИНИ Ожина — 1 кг, листя ожини — 100 г, цукор — 1 кг, вода — 0,5 літра, аскорбінова чи лимонна кислота — 5 г. Ожину перебрати. 100 г листя варити 20 хвилин у 500 мл води. Відміряти склянку відвару і на ньому зварити сироп з 1 кг цукру. Покласти у нього ожину і залишити до виділення соку, потім додати аскорбінову кислоту і поставити доварюватися ще 10 хвилин. Гарячим влити у прокип’ячені банки і закатати кришками.