Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
ПАНІ НАДІЯ ЗНОВУ ДАЄ НАДІЮ

Волинь-нова

ПАНІ НАДІЯ ЗНОВУ ДАЄ НАДІЮ

Сьогодні о 14.00 у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відкриється благодійна виставка «Обереги милосердя». Вона присвячена 90-річчю від дня народження лучанки, берегині Чудотворної ікони Холмської Богородиці, заслуженого майстра народної творчості України, щирої патріотки рідного краю, відомої громадської діячки, члена ради товариства «Холмщина», активістки Союзу українок Надії Гаврилівни ГОРЛИЦЬКОЇ (19.12.1922-28.08.2006)...

Сьогодні о 14.00 у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відкриється благодійна виставка «Обереги милосердя». Вона присвячена 90-річчю від дня народження лучанки, берегині Чудотворної ікони Холмської Богородиці, заслуженого майстра народної творчості України, щирої патріотки рідного краю, відомої громадської діячки, члена ради товариства «Холмщина», активістки Союзу українок Надії Гаврилівни ГОРЛИЦЬКОЇ (19.12.1922-28.08.2006).


Леся БОНДАРУК


І з теплотою завжди згадую Надію Гаврилівну, котру мені пощастило знати особисто. Навіть у поважному віці вона завжди була активною громадською діячкою, брала участь у всіх найважливіших подіях національно-патріотичного спрямування на Волині й водночас не забувала про навчання молоді — передавала свій досвід у тонкощах української вишивки. Завжди усміхнена і тактовна, захоплена улюбленою справою — такою пам’ятаємо Надію Гаврилівну.
Надія Горлицька народилася 19 грудня 1922 року у селі Кульно Холмського повіту в сім’ї православного священика Гавриїла Коробчука. Дівчинка росла в атмосфері високої духовності і патріотизму. Трагічна доля українців Холмщини своїм чорним крилом зачепила і родину Надії Горлицької. Серед інших вона була у 1945 році депортована до Луцька, який став для неї рідним містом. Саме на Волині Надія Горлицька стала знаменитою вишивальницею. Хоча свої перші хрестики зробила на рідній Холмщині ще у шестирічному віці. Особлива заслуга майстрині в тому, що вона взялася відроджувати унікальну, але на той час маловідому техніку волинської вишивки — занизування.
Із 1975 року Надія  Горлицька постійно брала участь в обласних, всеукраїнських і всесоюзних виставках народного декоративно-ужиткового мистецтва. Її роботи відзначені багатьма нагородами. Вишивки майстрині стали окрасою музеїв Волині, Львова, Києва та багатьох приватних колекцій, в тому числі й за кордоном. Майстриня проводила заняття з народознавства у Волинському державному університеті імені Лесі Українки. За вагомі творчі досягнення, значний особистий внесок у відродження та розвиток  традиційного народного мистецтва була удостоєна звання  «Заслужений  майстер народної творчості України».
Ще одна благородна справа, пов’язана з родиною Коробчуків та безпосередньо з ім’ям Надії Горлицької, — таємне збереження протягом десятиліть і безкоштовна передача Чудотворної ікони Холмської Божої Матері в музей.
Серед 154-х відомих українців Холмщини та Підляшшя науковці Київського, Львівського, Чернівецького університетів та Рівненського інституту слов’янознавства вважають найвидатнішими особами ХХ століття відразу трьох членів родини Коробчуків: отця Гавриїла, його доньку Надію та сина Лева — священика,  якого четвертували польські бандити у 1944 році. До речі, у ХХІ столітті ім’я отця Лева увійшло до сонму  святих —  автокефальна православна церква у Польщі визнала його мучеником.
В експозиції виставки «Обереги милосердя» представлено понад 200 робіт Надії Гаврилівни, які зберегла її родина. Це — чоловічі й жіночі сорочки, рушники, скатертини, серветки тощо. Родина Горлицьких висловлює щиру вдячність працівникам Волинського краєзнавчого музею за вшанування пам’яті Надії Гаврилівни і запрошує лучан та гостей  міста відвідати виставку на знак пошани до українського мистецтва, розвитку меценатства.
Звертаємо увагу наших читачів на те, що зібрані кошти підуть на лікування від онкологічного захворювання учениці 8 класу Луцького навчально-виховного комплексу «Гімназія №14» Ярини Малаховської (Приватбанк, рахунок №29244825509100 МФО 305299 ОКТО 14360570 картковий рахунок 4405885824291709  Ольга Дмитрівна Малаховська).

На фото: Надія Горлицька біля Чудотворного образу Холмської Богородиці.
Telegram Channel