Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
У ЛУЦЬКУ ПОСТАВ ПЕРШИЙ ПАМ’ЯТНИК ГЕРОЯМ КРУТ

Волинь-нова

У ЛУЦЬКУ ПОСТАВ ПЕРШИЙ ПАМ’ЯТНИК ГЕРОЯМ КРУТ

Волинський правнук учасника бою під Крутами Іван Мирка опікується пам’ятним знаком на честь героїв Крут. Частина ж вулиці, названої на честь крутянців у 2007 році, й досі не має нумерації будинків — влада про це забула. Але щороку лучани приходять саме сюди вшанувати молодих оборонців України…

Волинський правнук учасника бою під Крутами Іван Мирка опікується пам’ятним знаком на честь героїв Крут. Частина ж вулиці, названої на честь крутянців у 2007 році, й досі не має нумерації будинків — влада про це забула. Але щороку лучани приходять саме сюди вшанувати молодих оборонців України

Леся БОНДАРУК

—Якось батько розповів мені історію, що передавалася у родині з вуст у вуста. Прадід Микола все життя оплакував рідного брата Михайла. Той навчався у гімназії в Рогатині, що було тоді дуже престижно, але у січні 1918 року дізнався, що треба їхати в Київ і боронити Україну від більшовиків, які розпочали війну. Михайло кинув усе і поїхав, брав участь у бою під Крутами, там і загинув, — розповідає Іван Іванович Мирка, правнук крутянця Михайла.
Іван Мирка був названий на честь батька, який і спорудив у Луцьку пам’ятник героям Крут. Іван Мирка-старший був відомим на Волині спеціалістом шляхобудівельної справи, а також активним учасником процесу відродження державності після проголошення Україною незалежності. Оскільки товаришував із тодішнім головою Волинського братства вояків УПА Мелетієм Семенюком, то часто допомагав йому у відновленні могил загиблих повстанців по всій області. А коли будував дорогу з Луцька до Рівного, то насипав у селі Дерно Ківерцівського району на роздоріжжі курган із хрестом на честь борців за волю України. Цей курган і досі нагадує про визволителів нашої держави.
А в 2006 році Іван Мирка спільно з працівниками своєї будівельної фірми вирішив поставити пам’ятник героям Крут у Луцьку (на фото). Він не ходив владними кабінетами з петиціями і кошторисом, а зробив усе власними зусиллями.
— Більше того, так вийшло, що у Луцьку постав перший пам’ятник героям Крут взагалі в Україні. Його відкрили 23 серпня 2006 року, освячував священик Української греко-католицької церкви отець Роман (Бегей). На самій станції Крути, до речі, монумент постав на 2 дні пізніше. Батько ще три роки опікувався пам’ятним знаком — посадив довкола чудовий сад. Але нині він після інсульту прикутий до ліжка, тож ці обов’язки перейняв я з братом Тарасом. У 2007 році влада перейменувала кінцевий відрізок вулиці Дубнівської до вулиці Трункіна на вулицю Героїв Крут, але нумерації будинкам не було присвоєно. Так і живемо — два підприємства і понад 10 будинків без номерів, натомість доводиться користуватися літерами А, Б, В, Г і так далі, — згадує Іван Мирка-син.
Пам’ятний знак героям Крут у Луцьку внесений до книги пам’ятників Волині, хоч стоїть на приватній території — малого підприємства «Шлях» на вулиці Дубнівській, 95А. Щороку саме сюди приходять сотні волинян вшанувати пам’ять загиблих крутянців, серед них чимало молоді, духовенство з різних церков, представники влади. Міська влада взяла на себе організацію урочистих заходів, що відбуваються 29 січня. 22 жовтня 2006 року на Волині був кардинал УГКЦ Любомир Гузар. Він поклав квіти до пам’ятника і помолився.
Щодня, йдучи вулицею, люди бачать хрест і хрестяться, часом зупиняються, піднімаються сходами і читають на стенді про історію бою під Крутами. Тож пам’ятний знак свою просвітницьку роботу виконує постійно. Кожного року Іван Мирка (як директор підприємства «Шлях») старається зробити щось нове — за власний кошт кладе кілька метрів тротуару до пам’ятника, доглядає за садом, який посадив батько. Є плани доопрацювати меморіальний комплекс. Тож думки, поради і пропозиції будуть радо почуті. n


ІСТОРИЧНА ДОВІДКА:
Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути (за 130 км на північний схід від Києва) між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном київських студентів і бійців вільного козацтва, що нараховував близько чотирьох сотень вояків. Завдяки героїзму української молоді вдалося на кілька днів затримати наступ Муравйова на Київ, який захопив нашу столицю 8 лютого.

P. S. Сьогодні у пам’ять про героїв Крут о 16.00 у Свято-Троїцькому соборі Луцька відбудеться панахида, а о 17-ій годині на Театральному майдані — віче, на яке вас запрошують прийти зі своєю лампадкою.
Telegram Channel