Нещодавно мені до рук потрапила книга “Вибираємо здоров’я”. Я зацікавилася рекомендаціями автора В.Михайлова, зокрема, тими, що стосуються вживання круп...
Нещодавно мені до рук потрапила книга “Вибираємо здоров’я”. Я зацікавилася рекомендаціями автора В.Михайлова, зокрема, тими, що стосуються вживання круп. Дотримуючись порад, приготувала страву, яка всім домашнім сподобалася. Про свій експеримент розповіла друзям, співробітникам. Одна з них скептично зауважила: “Мої каші не їдять”. Але, певне, я заінтригувала її своєю розповіддю, бо таки приготувала жінка смачну кашу за рецептом Михайлова — і потім ще дякувала мені. Отож, хочу поділитися й з читачами “Волині” секретами приготування смачної і, що головне, корисної для здоров’я страви. Зварити кашу так, щоб крупи зберегли усі поживні речовини, непросто. Яку вибрати крупу? Ту, що маєте під рукою. Звичайно, більшість з нас полюбляють рис і гречку. Але й у пшоні міститься чимало магнію, каротину і вітаміну В1. Причім, значно більше, ніж у гречці. А в перловій крупі, яка у нас, господинь, чомусь “не в моді”, крохмалю більше, ніж у пшоні і в тій же гречці, а магнію, фосфору більше, ніж у рисі. Для приготування каші потрібно кілька видів круп. Переберіть, промийте їх, кожну окремо залийте гарячою водою (таким чином значно скоротиться час варіння, краще збережуться вітаміни й мікроелементи, інші біологічно активні речовини). Після цього почистіть два-три столових буряки, три морквини, дві цибулини. На дно товстостінної каструлі покладіть потертий буряк, на нього — шар перлової крупи, цибулі, потім — рису, тоді знову шар цибулі і нарешті гречаної крупи. Влітку можна покласти ще й кабачки, коріння петрушки чи селери. Підсолений окріп вливаємо по стінці каструлі — і ставимо на вогонь. Вода повинна покрити страву. Кришку не знімайте до кінця варіння. Каша вариться 8—10 хвилин з моменту закипання. І, звісно, на малому вогні. Коли буде готова, то відставте каструлю, добре закутайте на 20 хвилин. Після цього переверніть її на велику тарілку. Овочево-круп’яна суміш залишиться на ній у вигляді піраміди. Масло або олію, сметану, майонез, м’ясну підливу додавайте в тарілку. А якщо будете подавати це з гарним настроєм, то каша здаватиметься ще смачнішою. Раїса МОЗОЛЕВСЬКА, працівниця обласного центру здоров’я.