Цьогорічна пізня весна внесла свої корективи не тільки у життя людей, а й у ритм природи. Сокорух, який зазвичай розпочинається у середині березня, дещо припізнився і цілющі «березові сльози» почали збирати лише у квітні...
Цьогорічна пізня весна внесла свої корективи не тільки у життя людей, а й у ритм природи. Сокорух, який зазвичай розпочинається у середині березня, дещо припізнився і цілющі «березові сльози» почали збирати лише у квітні
Оксана ЧУРИЛО
Але попри все, й цього року волинські лісівники планують заготовити тисячу тонн цілющої рідини, 700 тонн — переробити. Сьогодні Волинь залишається єдиною областю, де у системі лісового та мисливського господарства збережені та функціонують консервні цехи: Колківський, Ківерцівський, Ковельський, Маневицький та Цуманський. У Горинському лісництві Цуманського лісгоспу перед вихідними подекуди ще лежав сніг. Поміж ним під березами розташовані пакети, у які й збирають цілющий напій. — Тут підсочено дві тисячі дерев. Попри те, що зараз багато води, лабораторні аналізи показують, що березовий сік має достатню цукристість та насичений склад цінних поживних речовин, — запевняє директор лісгоспу Олександр Грицай. — Одна береза віддає близько 10 літрів соку. Цього року через погодні умови сезон збору соку дещо скоротився, але сподіваємося, що поставлені перед нами плани, а це 300 тонн, виконаємо. Переробити маємо 250 тонн. Решту продамо сирцем. Ціна прийнятна і така ж, як і торік, — одна гривня за літр. Окрім звичайного березового соку, споживачеві пропонують ще й купажований — із настоями шипшини, сухофруктів, лікарських трав, плодово-ягідними соками. І все це виготовляється без будь-яких синтетичних ароматизаторів, підсолоджувачів, стабілізаторів, консервантів та інших добавок. Не випадково продукцію наших лісівників цінують за кордоном. Найбільше шанувальників екологічно чистої української продукції у Польщі, Чехії, Ізраїлі, Канаді, країнах СНД. А в Польщі дари з волинського лісу продаються ще й в аптечній мережі!
На фото: Березовий сік збирають у Горинському лісництві.