А ще Ірина Самсонюк (на фото) вишиває бісером ікони, робить квіти зі стрічок, створює солодкі іграшки, цукеркові букетики та декорує пляшки...
А ще Ірина Самсонюк (на фото) вишиває бісером ікони, робить квіти зі стрічок, створює солодкі іграшки, цукеркові букетики та декорує пляшки
Наполегливість не раз допомагала нашій землячці досягати відмінних результатів. На шкільних олімпіадах виборювала призові місця. Займалася волейболом, легкою атлетикою, спортивним орієнтуванням. У старших класах Ірина відвідувала заняття в секції мистецтвознавства в Малій академії наук: вивчала творчість волинських художниць Тетяни Ядчук–Богомазової та Анни Попової–Хижинської. Журі обласного конкурсу робіт членів МАН це дослідження визнало найкращим. Призове місце здобула й на всеукраїнському рівні
Після закінчення магістратури у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка Ірина Самсонюк живе й працює в столиці. Робота забирає багато часу. Та для хобі вона жертвує навіть сном: саме вночі може повністю поринути у світ творчості. Захоплення якраз і відображають стан її душі. Захоче — нанизує бісеринки на нитку. Треба привітати похресників — робить автомобілі або моделює вишукані сукні з цукерок. А своїх подруг і рідних тішить натуральним милом із приємним ароматом. — Майже рік тому на день народження друзі подарували сертифікат на тригодинний майстер–клас із виготовлення мила, — розповідає Ірина. — Після того захопилася миловарінням. Кожної вільної хвилини штудіювала інтернет, читала все, що стосується мила. Половину зарплати витратила, щоб купити його основу, різноманітні олії, ароматизатори, барвники, пластикові та силіконові форми, гарні обгортки, різні наповнювачі. Спочатку, бувало, то переборщить із маслами, то не вгадає з пропорціями. Та все ж продовжувала експериментувати, адже мала впевненість: згодом усе вийде, як слід. І не помилилася: зараз виготовляє мило у формі квітів, фруктів, ягід, сердечок. — Усі мої друзі, рідні та колеги мають мої милка, — додає майстриня. — Коли варила їх, то підбирала форму, колір, запах, корисні олійки та різноманітні добавки, які пасували б тому, кому призначалися в дарунок. Освоїла й техніку виготовлення мила–скрабу: з меленими кісточками абрикоса чи мигдалю. Усі необхідні складники дівчина купує через інтернет, підбирає інгредієнти винятково найвищої якості, працює тільки із сертифікованим товаром. Адже вона дбає про здоров’я своїх близьких. — Тверде мило виготовляю двома способами: з мильної основи і, так би мовити, «з нуля», — ділиться секретами миловаріння моя співрозмовниця. — Для останнього використовую луги та жирні олійки. Під час роботи з цими складниками треба бути особливо обережним, дотримуватися техніки безпеки. Тому краще працювати з мильною основою, що складається з органічних олій, гліцерину, води тощо. Варити мило з мильної основи дуже легко. Головне — аби було бажання. Творіть, експериментуйте і у вас все вийде.
МАЙСТЕР–КЛАС ВІД ІРИНИ САМСОНЮК 1. Заздалегідь підготуйте інгредієнти, які збираєтеся додати в мило. Вони мають бути напохваті, бо розплавлена мильна основа застигає досить швидко. Поріжте її на кубики. Дозування компонентів залежить від рецепта мила, але в середньому до 100 грамів мильної основи можна додати: 1 — 6 крапель рідкого барвника, 3 — 4 краплі ароматизатора, 1/3 чайної ложки вибраної базової олії для мила, 4 — 5 крапель ефірної олії, приблизно 3 чайні ложки різних добавок (наприклад, мед, пелюстки квітів, вівсяні пластівці). 2.Найпростіше плавити основу в мікрохвильовій печі. Якщо її немає, можна скористатися звичайною каструлькою з водою, яка буде нагріватися на плиті. На водяну баню потрібно поставити посудину з нарізаною основою для мила. Головне — дістати її, щойно вона розплавиться. Не допускайте зайвого перегрівання основи, бо якість готового мила буде гіршою, а на його поверхні можуть з’явитися бульбашки. Якщо це таки сталося, відразу скропіть їх спиртом або горілкою після того, як розіллєте суміш у форми, поки мило не встигло затвердіти. 3. Ретельно перемішуючи, додайте до основи всі компоненти. А ефірні олії — коли суміш трохи вихолоне, щоб максимально зберегти їхні корисні властивості. 4. Ще раз перемішайте і розлийте у форми. Для цього підійдуть різні пластикові ємкості від харчових продуктів. Після висихання готове мило легко відділяється від пластика, тільки треба легенько натиснути на краї та дно. Витягнути мило з форм, що не гнуться, набагато важче. Поставте їх на декілька хвилин у морозильну камеру. 5.Дайте милу підсохнути і запакуйте.