ВОДОХРЕЩЕ НЕ З ГОЛУБЦЯМИ, А З РУЛЬКАМИ Й ГАРБУЗАМИ!
Антоніну Гайгель – дружину отця Степана, настоятеля Свято-Михайлівського храму міста Луцька, а ще чарівну жінку, чудову маму, неперевершену господиню і талановитого педагога (вона викладає трудове навчання у ЗОШ № 11) — уже знають читачі «Волині-нової»...
Антоніну Гайгель – дружину отця Степана, настоятеля Свято-Михайлівського храму міста Луцька, а ще чарівну жінку, чудову маму, неперевершену господиню і талановитого педагога (вона викладає трудове навчання у ЗОШ № 11) — уже знають читачі «Волині-нової». Адже щороку на Великдень дякують їй за рецепт смачної, недорогої і надзвичайно пухкої паски. Цього разу вона знову здивувала нас, запропонувавши на свято оригінальні й водночас прості страви
М’ЯСО З КАРТОПЛЕЮ ТА ПЕРСИКАМИ 1 кг м’яса нарізати великими кубиками, обсмажити на сковороді, наприкінці посолити, поперчити, додати дрібненько покраяну цибулину і довести до готовності. На деко з високими бортиками налити трохи олії, викласти порізану на великі шматки картоплю (кількість – до смаку), трохи підсолити її, далі розподілити м’ясо і порізані на три частинки консервовані персики. Половину соку, що залишився в банці, вилити на деко, додати приблизно 100 мг води (тільки дно має бути вкрите рідиною). Накрити страву таким самим деко і пекти впродовж 30 хвилин. Потім зняти і ще 15 хвилин тримати в духовці до утворення рум’яної скоринки.
СВЯТКОВА РУЛЬКА Рульку (свинячу гомілку) підготувати (вимити, добре почистити) і підварити впродовж 20 хвилин від часу закипання з часником (цілі зубці), однією цибулиною в лушпинні (зрізати тільки корінці і хвостик) та трьома почищеними, лавровим листком, духмяним та чорним перцем горошком, гвоздикою (2–3 шт.). Готовність перевірити паличкою – щоб не було крові. На дно деко викладати порізану на великі шматки картоплю, посередині – рульку. Рульку зверху полити олією, а картоплю – на 3/4 бульйоном. Пекти в духовці до готовності картоплі.
ГАРБУЗ ФАРШИРОВАНИЙ Невеликий гарбуз, який поміститься в духовці, вимити, зрізати верхівку-кришку, ложкою вийняти насіння і натерти з середини сіллю (небагато). В окремій каструльці відварити 2 склянки гречки. М’ясо порізати на дрібні кубики, обсмажити з цибулею й додати до вареної каші, зверху викласти порізану на чотири частинки моркву. На дно гарбуза – 100 мг води, далі – підготовлена начинка. Її має бути стільки, щоб простір був заповнений менш як на половину. Закрити верхівкою-кришкою і зафіксувати її зубочистками. На вистелене фольгою деко «посадити» гарбуза. Пекти на середньому вогні до готовності гарбуза. На тарілку викласти м’якоть, яку ложкою відділити від стінок гарбуза, а поряд – начинку.
КАПУСТА З М’ЯСОМ Капустину, порізану на великі шматки, й підготовлене, як у першому рецепті, м’ясо викласти в глибоку миску. Додати 2 ст. ложки томатного соусу (краще – «Краснодарського»), 1 ст. ложку майонезу, 1 ст. ложку сметани, сіль, цукор (1 ст. ложка без горбочка) і вимішати все. Викласти на деко, на дно якого дати трохи олії та води або бульйону, накрити іншим деко. Запікати до готовності.