Курси НБУ $ 42.04 € 48.98

НЕ КОЖНА СВИНКА ДЛЯ БЕКОНУ

На Волині свиней відгодовують на м’ясо і сало. А як годувати свинку, аби отримати бекон?

На Волині свиней відгодовують на м’ясо і сало. А як годувати свинку, аби отримати бекон?
Іван ПОЛІЩУК.
м.Ковель.

— Найкраще піддаються беконній відгодівлі свині порід естонська беконна, литовська та латвійська біла. Підійде і молодняк великої білої породи.
Для цієї відгодівлі відбирають тримісячних підсвинків скороспілих порід живою масою 25—30 кілограмів. Кабанчиків каструють не пізніше двомісячного віку. Припиняють відгодівлю, коли тваринки досягнуть шести-семи місяців і мають масу 90—95 кілограмів. Годувати слід так, аби на початку цього процесу середньодобовий приріст живої ваги сягав 400—500 грамів, а в кінці 600—700.
До раціону включають більше зернових кормів: пшениці, ячменю, жита, гороху і менше висівок, макухи. Добре давати свиням також моркву, цукрові буряки, гарбузи, картоплю, траву бобових культур, кропиву, сироватку, м’ясне та м’ясокісткове борошно. На якість бекону впливає і молоко. Його слід давати по літр-півтори на голову щодоби. Добре годувати й вареною товченою картоплею, комбінованим силосом, рибними кормами та харчовими відходами. Влітку свиней слід прогулювати, випасати, взимку теж випускати на свіже повітря. Для чого стільки мороки? Щоб одержати так зване мармурове м’ясо: молоде, соковите, рівномірно пронизане прошарками жиру, придатне для консервації, приготування копченостей.
Telegram Channel