На вулиці ще лежить сніг, а в теплиці Луцького госпрозрахункового господарства “Первоцвіт” структурного підрозділу ЗАТ “Соціальна сфера” наче влітку після грози — тепло і парко...
На вулиці ще лежить сніг, а в теплиці Луцького госпрозрахункового господарства “Первоцвіт” структурного підрозділу ЗАТ “Соціальна сфера” наче влітку після грози — тепло і парко. Рідкі сонячні промінчики усіма кольорами веселки виграють у краплинах води на щойно зрошених листках витких огірків. То тут, то там з кущів звисають тугенькі, довгенькі плоди. Вирощують у “Первоцвіті”, як з’ясувалося, давно випробуваний сорт огірків “Грибовчанка”. Він довгоплідний, високоврожайний і, основне, самозапильний, що важливо в умовах теплиці. У лютому працівники “Первоцвіту” (а їх тут сім) вже отримали перший врожай. Правда, він був невеликий, якихось кілька кілограмів огірків. Але дні стають довшими, тож процес дозрівання прискориться, сподіваються тепличники. — Он вже скільки зав’язі є, — тішиться завідуючий тепличним господарством Віктор Куденчук. Доречно сказати, що огірки “з підшипникового заводу” (так продукцію “Первоцвіту” називають луцькі покупці) екологічно чисті. Вирощуються без будь-якої “хімії”, перевагу тут віддають органічним добривам — компостам, на виготовлення яких йдуть рештки рослин, бур’яни. Застосовують і гумус, який “виробляють” каліфорнійські черв’яки, перегній. Останній заготовляють заздалегідь. Складають у бурти, накривають тирсою, аби добре перепрів і лише тоді вносять у грунт. Клопітно? Зате отримують високоякісну, екологічно чисту продукцію, у якій вміст нітратів наполовину нижчий норми. Замовники (серед них відомий в Луцьку супермаркет “Край”, інші торговельні заклади) це знають. Отож беруть продукцію “Первоцвіту”, як то кажуть, нарозхват. Замовляють її й окремі торговці на Центральному та Завокзальному ринках. А на весілля, похорони тепличники відпускають огірки навіть трохи дешевше. Євгенія СОМОВА. Фото Миколи ЗІНЧУКА.