У декого на підвіконні вже зеленіють сходи помідорів. Інші ж лише збираються приступати до “посівної”. Для них нагадуємо...
У декого на підвіконні вже зеленіють сходи помідорів. Інші ж лише збираються приступати до “посівної”. Для них нагадуємо, що варто починати з обеззаражування насіння, оскільки з ним передається 80 відсотків захворювань. Звичайно роблять це з допомогою марганцівки, занурюють насіння на 40 хвилин в однопроцентний розчин (1 г кристалів розчиняють у 0,5 склянки води). Потрібну концентрацію можна підібрати за кольором розчину, він повинен бути темно-вишневий. Щоб знезаразити насіння, окремі господарі застосовують часник: 25 г потовчених зубців розчинити у 100 г води і опустити у розчин в марлевих торбинках насіння. Така обробка триває годину. Для підвищення холодостійкості, скоростиглості і збільшення врожаю насіння слід загартувати. Робимо це так: насипаємо в мішечки з марлі, змочені теплою водою, і тримаємо при кімнатній температурі 12 годин і стільки ж при температурі 0, мінус 3 градуси. Потім насіння висіваємо. Якщо світла для розсади недостатньо, застосуйте додатково електричне освітлення. Для цього можна використати люмінесцентні або звичайні лампи. Час від час слід повертати ящик з розсадою ближче до природного або штучного “сонця”.