Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
МАЛЮВАВ «НЕБЕСНУ СОТНЮ» ПЛАЧУЧИ...

Волинь-нова

МАЛЮВАВ «НЕБЕСНУ СОТНЮ» ПЛАЧУЧИ...

У редакції «Волині-нової» Юрій Журавель розповідав і про свою виставку в Києві на вулиці Грушевського, що відкрилася 1 лютого. А через 18 днів «Беркут» її розгромив...

У редакції «Волині-нової» лідер гурту «Ot Vinta», художник, актор і сценарист Юрій Журавель розповідав і про свою виставку в Києві на вулиці Грушевського, що відкрилася 1 лютого. А через 18 днів «Беркут» її розгромив

Леся БОНДАРУК


Під час зустрічі гостя з колективом нашої газети головний редактор Олександр Згоранець запитав його про долю експозиції:
— Вона буде в якомусь приміщенні чи одного дня «Беркут» просто розіб’є її?
— Було б класно подивитися. Я навіть сам зняв би на відео, як «Беркут» розбиває мої роботи, – відповів художник. – Це, як на мене, непогана оцінка, якби вони відчули, що малюнки теж зброя і з ними треба якось боротися – або палити їх, або трощити. У будь-якому разі виставляються не оригінали, тобто нічого страшного не сталося б. А оригінали висять у «Фейсбуці», і вони, як і рукописи, не горять.
…Уже три місяці українці спостерігають, як Юрій Журавель бореться зі злочинним режимом Януковича словом та олівцем. Серед 70 робіт, що з першого дня останнього місяця зими «воювали» на будівельному паркані біля готелю «Дніпро» на перехресті вулиць Хрещатик та Грушевського, були портрети відомих українських діячів, але найбільше – політичних шаржів і карикатур на сучасних політиків.
18 лютого силовики відтіснили протестувальників до Майдану, оточили його й розпочали атаки на активістів.
«Ех! Шкода! Тепер виставку моїх робіт відвідує беркутня. Розтрощили вщент. Але разом із «Беркутом» її били битами люди в зелених касках, у камуфляжі та масках. Я чогось не розумію» – такою була перша реакція Юрія на своїй сторінці у соціальній мережі. Відтак у коментарях люди писали, що це також визнання і слава, казали, що разом із «Беркутом» виставку нищили тітушки, а ще висловлювали сподівання, що її можна буде відновити. І у відповідь почули таке войовниче і життєствердне Журавлеве: «Трощіть, паліть! Олівець кийком не зламати!!! Я ще намалюю».
А 21 лютого в інтернеті виклали фото єдиної картини, яка в тій бійні вижила. На ній – щит беркутівця, біля якого калюжа жовтого кольору. «Одна вціліла. Дуже символічно», – зауважив Юрій Журавель. Згодом знайшли ще одну, напівпобиту, але також символічну – лопатою гамселять таргана з головою Миколи Азарова.
Днями журналіст «5 каналу» Віталій Гайдукевич написав: «Поки йде ремонт країни… Художники, скульптори, просто небайдужі, хто вміє тримати олівець! 18–22 лютого 2015 року в Києві має відкритися меморіал Небесній сотні. Ви повинні його придумати, намалювати. Часу мало. Публічні обговорення проектів – це тривалий процес. Тож почнімо малювати ескізи й розмірковувати над місцем. Особливо прошу долучитися фахівців. Герої не вмирають. Давайте втілимо це в мармурі, бронзі та світлі».
24 лютого Юрій Журавель написав у «Фейсбуці»: «Я малюю Небесну cотню. Малюю. Справа це важка і відповідальна. Тому потерпіть ще трошки. Будь ласочка».
А вже наступного дня вона змусила говорити душі та серця українців.
Наталія Мережко: «Це картина, на яку неможливо дивитися без сліз».
Юрій відповів: «Малював плачучи. Не питайте про дозвіл. Беріть на аватарки, на шпалери… куди завгодно… Герої не вмирають!!!».
Кримчанин Віталій Дубровін: «Юрий, огромное Вам спасибо! Я вырос в Крыму, но последние шесть лет живу в Киеве… Низкий поклон Вам и всем, в ком живет дух вольного человека, всем тем, кто умеет здраво мыслить, всем, кто выбирает смерть стоя, а не существование на коленях. Украине сейчас очень сложно, и проблемы не решатся за один день, месяц, год. Нам предстоит очень тяжелая борьба. Но как сказано в одной песне: «Рожденный мужчиной, рожден побеждать».
P. S. Лише за добу зображення «Небесної сотні» поширило близько трьох тисяч користувачів соціальних мереж.


На фото: Нині це найпопулярніша фоторепродукція в мережі.
Telegram Channel