Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ПОМЕР МИТРОПОЛИТ ЛУЦЬКИЙ І ВОЛИНСЬКИЙ ЯКІВ

Сумна звістка вразила серця вірних Української православної церкви Київського патріархату, всіх волинян. Відійшов у Вічність Високопреосвященнійший Яків, митрополит Луцький і Волинський (в миру Іван Дмитрович Панчук)...

Пам’яті Високопреосвященнійшого Якова, митрополита Луцького і Волинського
Сумна звістка вразила серця вірних Української православної церкви Київського патріархату, всіх волинян. Відійшов у Вічність Високопреосвященнійший Яків, митрополит Луцький і Волинський (в миру Іван Дмитрович Панчук). Він народився 5 жовтня 1931 року в с. Лосятині на Крем’янеччині, в селянській родині. Глибоко віруючі батьки виховували свого сина в дусі християнського благочестя та істинно православної віри.
З 1952 по 1955 рік, після закінчення середньої школи, проходив військову службу в армії. Восени 1955 року, після демобілізації, став послушником Свято-Успенської Почаївської лаври. Через два роки вступив до Ленінградської духовної семінарії. У жовтні 1958 року пострижений у чернецтво з нареченням імені Яків — на честь святого апостола Якова. У грудні того ж року в Почаївській лаврі архієпископом Львівським і Тернопільським Палладієм висвячений на ієродиякона, а в листопаді 1961 року митрополитом Ленінградським і Ладозьким Гурієм — на ієромонаха. Закінчивши у 1962 році семінарію, вступив до Ленінградської духовної академії, яку закінчив у 1966 році зі ступенем кандидата богослов’я.
Після закінчення ленінградських духовних шкіл ніс різноманітний послух у Свято-Успенській Почаївській лаврі: бібліотекаря, уставщика, регента, благочинного. З 1969 року — ігумен. У серпні 1974 року призначений намісником Почаївської лаври з возведенням у сан архімандрита. З квітня 1985 року — настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці у м. Черкаси Київської єпархії.
У грудні 1990 року рукоположений в сан єпископа. У 1990—1992 — єпископ Почаївський, 1992—1995 — єпископ Тернопільсько-Крем’янецький, з січня 1995 року — архієпископ, пізніше митрополит Луцький і Волинський. На Волинській кафедрі владика Яків пробув майже десять років, його діяльність відзначена багатьма високими церковними нагородами.
Похорон відбудеться в суботу, 20 березня, розпочнеться о 9-ій годині в Луцькому кафедральному Свято-Троїцькому соборі літургією, яку очолить Святійший Патріарх Філарет у співслужінні єпископів та духовенства єпархії.
Луцько-Волинське єпархіальне управління УПЦ Київського патріархату.
Telegram Channel