Цьогоріч за традиційний набір продуктів для нього доведеться заплатити щонайменше 360 гривень...
Цьогоріч за традиційний набір продуктів для нього доведеться заплатити щонайменше 360 гривень...
Євгенія СОМОВА
Хоча на всеукраїнському рівні подають ще більшу суму — 550 грн. Це тільки на Заході перед святами ціни падають. У нас — навпаки, навіть незважаючи на складну економічну і політичну ситуацію в країні. Але найбільшого християнського свята ніхто не відміняв, тож волиняни готувалися до нього, закуповували заздалегідь продукти до великоднього столу і кошика, з яким підуть до храму. У ньому обов’язково мають бути яйця і молочні продукти. Останні суттєво подорожчали. Якщо торік кілограм масла на ринку коштував 45—50 гривень, то нині — від 48 до 65. У супермаркетах ще більше. Яйця зросли у ціні майже вдвічі. Рік тому десяток можна було купити за 4—5 гривень, цими днями найдешевші коштують 8, домашні — 13—15. Золотий перед Великоднем і кисломолочний сир — 30—36 гривень. Тверді сири не всім по кишені — від 58 до 90 гривень. А ось м’ясо порівняно з минулим роком практично не подорожчало. — Перед святом накинули 5 гривень на кілограм, — пояснила продавець, — хоча собівартість свинини зросла і треба було б ставити вищу ціну. А сало взагалі погано йде, віддаємо його за 10—20 гривень. Невід’ємний атрибут свята — паска. У більшості сімей полюбляють солодку. А оскільки цукор цьогоріч подорожчав, зросла вартість й інших складників, зокрема, борошна, яєць, масла, дріжджів, то, звісно, й королева столу нині буде дорожчою. З луцькою господинею Оленою Бондар спробували підрахувати, у скільки обійшлася паска, випечена за її рецептом: 1 літр молока, 3 кілограми борошна вищого гатунку, 15 жовтків, ціле яйце для змазування, 0,5 кілограма цукру, 200 г масла, дріжджі, цедра лимона, ванільний цукор і посипка. Вийшло більш як 70 гривень. Правда, невеличка, куплена у супермаркеті, коштуватиме дешевше. У «Сільпо», скажімо, 12— 22 гривні. Але однією паскою не обійдешся. Потрібно нарізати салатів, м’ясця, зварити холодцю… А це теж певні витрати. Зелень цього року подорожчала втричі. Пучок цибулі дешевше як за 5 — 6 гривень не купиш. А овочі нині дорожчі за сало. Кілограм тепличних помідорів — понад 30 гривень, перцю — 40. Кругленьку суму волиняни віддали й за морську рибу, вартість якої прив’язана до курсу долара. Подорожчали суттєво ковбаси. Одне слово, приготування до святкового столу добряче спустошить гаманці. Але Великдень буває раз на рік. Тож попри ціни, політичну ситуацію в державі треба відсвяткувати його як годиться.