Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

ЗВІДКИ І КУДИ ВИВОЗЯТЬ ЛІС?

Це запитання цікавить багатьох, коли вони бачать вантажені лісом автомобілі на трасі Маневичі—Луцьк...

Це запитання цікавить багатьох, коли вони бачать вантажені лісом автомобілі на трасі Маневичі—Луцьк. Не випадково прозвучало воно і на останній сесії обласної ради. Ось яке роз’яснення з приводу цього надійшло в редакцію від керівника прес-служби об’єднання “Волиньліс” Валерія Мельника.
Минає рік, як ліси на території Маневицького району зазнали удару руйнівної стихії – сніголаму. Наслідки стихії повністю ліквідувати не вдалося й донині. Адже обсяги робіт величезні — лихо зачепило 8000 гектарів хвойних насаджень у Маневицькому і 10500 – у Городоцькому держлісгоспах. Загальна маса пошкоджених стихією дерев становить тут 100000 кубометрів. Удару зазнало і Маневицьке спеціалізоване лісогосподарське підприємство.
Насадження, які постраждали, були відразу ж оглянуті комісією з участю депутатів обласної ради, представників управління з надзвичайних ситуацій облдержадміністрації, котрі склали відповідні акти щодо їх розробки.
Протягом року маневицькі лісівники, яким, до речі, допомагали усі держлісгоспи об’єднання “Волиньліс” і місцеве населення, ліквідовували наслідки стихії. Найперше, прочищені усі дороги та більшість квартальних просік, що у випадку пожежі дасть можливість під’їхати до місця загоряння пожежним автомобілям.
— Аби виконати цю роботу, працівникам Маневицького та Городоцького держлісгоспів довелося призупинити усі види рубок, пов’язані із веденням лісового господарства, – крім рубок догляду у молодняках і догляду за лісовими культурами, – повідомив генеральний директор державного лісогосподарського підприємства “Волиньліс”, депутат обласної ради від Маневицького виборчого округу Богдан Колісник. – Заготовлено понад 60 тисяч кубометрів деревини. Ділова в основному переробляється на власних потужностях, а технологічні дрова (середня ціна 55 гривень за кубометр) відправляються іншим споживачам. У тому числі й на підприємство “Крона”, що у Львівській області. Частина цієї деревини по 22 гривні продається населенню як дрова паливні. Торік населенню району їх було реалізовано 20 тисяч кубометрів.
На жаль, наслідки стихії ще не ліквідовані на площі вісім тисяч гектарів. Тут ще чекають своєї черги на вивезення 42 тисячі кубометрів деревини.
Telegram Channel