Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

НЕ ПРОПИВАЙТЕ ЖИТТЯ

Пригадую юнака, якому не виповнилося ще й 20 років. Він потрапив у лікарняне відділення декілька років тому. У хлопця розвинувся поліневрит, слабість в ногах, через що він не міг ходити. Через декілька місяців, виписавшись з лікарні, він помер від алкоголю...

Пригадую юнака, якому не виповнилося ще й 20 років. Він потрапив у лікарняне відділення декілька років тому. У хлопця розвинувся поліневрит, слабість в ногах, через що він не міг ходити. Пацієнт не визнавав себе ні алкоголіком, ні п’яницею, хоча признався, що випивав час від часу. Через декілька місяців, виписавшись з лікарні, він помер від алкоголю. Стало відомо, що хлопець народився і жив у сім’ї алкоголіків, регулярно вживав спиртне з дитячих років. І таких прикладів є безліч.
Пияцтво руйнує сім’ї, позбавляє дітей щасливого дитинства, згубно діє на здоров’я людини, наносить збитки державі. Точних даних про поширеність цього явища у країні немає. Наркологи вважають, що число зареєстрованих алкоголіків необхідно помножити на 10, щоб мати достовірні цифри. Відомо, що Росія займає одне з перших місць за вживанням алкоголю — 14 літрів спирту на душу в рік. За даними ВООЗ, вживання восьми літрів уже є критичним.
Причини вживання алкоголю пов’язані з традиціями і звичаєм — з одного боку, та громадською думкою і модою — з іншого. Ставши звичаєм і модою, алкоголізація традиційно передається з покоління в покоління. Сім’я в цій естафеті відіграє найбільшу роль. Спеціальними соціологічними дослідженнями виявлено, що 78 відсотків учнів 8—11 класів вперше вживають алкоголь під впливом батьків, родичів або друзів.
Інші причини — це безробіття, бездіяльне життя. В більшості випадків алкоголізм бере початок, здавалося б, з невеликої чарки “за здоров’я”, для “апетиту”, “за знайомство” і таке інше. В нашому суспільстві так прийнято, що без вживання алкоголю не обходяться зустрічі, свята, дні народження, отримання першої платні тощо.
В медичних колах є думка, що алкоголіками стають тільки ті особи, в яких відсутній фермент алкогольдегідрогеназа, і що таким людям ніби на роду написано стати алкоголіком. Вживання алкоголю під час вагітності і зачаття дитини в п’яному стані може дати нахил до пияцтва. Але великий вплив має і виховання, реклама, кіно, телефільми.
На мій погляд, державні мужі повинні розробити програму заходів проти пияцтва в країні. Необхідно налагодити суворий ценз на рекламну телекінопродукцію, журнали, газети та іншу літературу, щоб через це не збуджувалася пристрасть до пияцтва. Треба ламати традиції, звичаї, моду на вживання алкоголю в кожній окремо взятій сім’ї і в усьому суспільстві. Слід встановити контроль за дотриманням вимог про заборону пияцтва на роботі, застосовувати адміністративні стягнення до порушників. У нашому відділенні, наприклад, нікому не спаде на думку відзначати день народження із спиртним.
Значний внесок у подолання пияцтва повинні внести церкви, духовенство, показуючи на особистому прикладі інший спосіб життя і приносячи молитви до Бога, щоб Він допоміг викорінити це жахливе явище. Особливе прохання і до жінок, зокрема матерів, які мають зайняти тверду позицію щодо алкоголю і припинити різні гостини і застілля з його розпиванням.
Микола КАРАБАН, завідуючий проктологічним відділенням обласної клінічної лікарні.
Telegram Channel