Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

НАСТУП НА КУРЦІВ

Ірландія першою в Європі заборонила куріння у пабах, барах і ресторанах...

Ірландія першою в Європі заборонила куріння у пабах, барах і ресторанах. Порушників прийнятого закону чекає великий штраф — три тисячі євро. Впровадження такого законодавства проходило непросто. Раніше в країні вже розглядався законопроект про заборону куріння, але він був відкладений через серйозні заперечення проти поширення його дії на тюрми, психіатричні лікарні і поліцейські центри попереднього ув’язнення, як це спочатку передбачалося. В результаті ці заклади, а також готелі вирішили звільнити від заборони.
Працівники пабів, барів і ресторанів теж досить рішуче виступали проти заборони на куріння, заявляючи, що вони просто не зможуть примусити своїх відвідувачів дотримуватися такого порядку. Однак уряд не дозволив навіть виділити окремі сектори для курців, отож ці заклади змушені були обладнувати місця для куріння на вулиці, біля входу. Але, як відзначає міністр охорони здоров’я Ірландії Майкл Мартін, більшість населення підтримує заборонні заходи.
Тим часом, досвід повної заборони куріння у світі вже є, зокрема, в окремих штатах США і Австралії. Він свідчить про досить високу ефективність, а побоювання власників закладів громадського харчування і розважальних щодо зниження прибутків не мають під собою підстав. Так, після введення заборони на куріння в австралійському штаті Новий Південний Уельс 76 відсотків барів та ресторанів працюють у попередньому режимі, 14 — збільшили оборот і лиш 9 відсотків їх понесли збитки.
Telegram Channel