Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

НАРОДИЛА У… ШІСТЬ РОКІВ

Наймолодша породілля в історії людства шестирічна Ліза з Харкова завагітніла від свого діда-моряка. 70 років тому харківські лікарі відзняли про цей унікальний випадок фільм, який дивом вцілів під час німецької окупації

Наймолодша породілля в історії людства шестирічна Ліза з Харкова завагітніла від свого діда-моряка. 70 років тому харківські лікарі відзняли про цей унікальний випадок фільм, який дивом вцілів під час німецької окупації
Кадри кінохроніки 1934 року, на яких можна побачити 6-річну породіллю Лізу, зберігаються у професора Валентина Івановича Грищенка, завідуючого кафедрою акушерства і гінекології Харківського медуніверситету. Його батько, Іван Грищенко, був одним з лікарів, які у 1934 році приймали у маленької Лізи роди. Ця плівка є незаперечним доказом того, що наймолодша мама у світі – українка.
…Батьки Лізи довгий час нічого не підозрювали. Вони привели дівчинку в клініку, коли у дитини став із незрозумілих причин рости… живіт. Але лікарі причину встановили швидко. При обстеженні їм одразу впало у вічі, що у дівчинки занадто рано з’явилось волосся у певних місцях. У Лізи було передчасне статеве дозрівання. Чим це було викликано – невідомо. І хоч місячних у дівчинки ще не було, але яйцеклітини утворювались.
У поведінці дівчинка нічим не відрізнялась від своїх однолітків. Вона не розуміла, про що розмовляють дорослі люди, які дуже налякались, коли лікар обмацав її животик. Спочатку у батьків не вкладалось у голові, від кого їхня шестирічна Ліза могла завагітніти. Адже дівчинка гуляє у дворі з такими ж дітлахами, як і сама. Не міг же бути батьком дитини восьмирічний сусідський Борис чи дев’ятирічний Сашко! Вони, звичайно, хлопці хуліганисті, але щоб таке…
Вдома заплакана мама стала випитувати у дочки, чи не “обнімав її міцно” хтось із дорослих. Ліза нічого такого не пам’ятала, але зізналась, що її любить “затискати” дідусь. Бадьорий дід, який колись був моряком, з’явився у сім’ї недавно. Він переїхав до дочки у Харків з Одеси, де у нього не заладилось життя з другою дружиною. Нежданому гостю не зраділи, але відмовити батькові у житлі не змогли. Єдина користь від діда – тепер було кому дивитись за Лізою, поки її тато з мамою працювали.
Точно невідомо, про що говорили батьки Лізи з дідом, коли з’ясувалось, хто є батьком їхньої майбутньої онуки і його правнуки. Але сім’я прийняла рішення виїхати з Харкова, щоб таким чином уникнути пліток і сорому. А перед тим Лізу поклали у клініку під нагляд лікарів. На диво, маленька дівчинка виносила абсолютно здорову дочку зростом 50 сантиметрів і вагою 3 кілограми! Вагітність проходила нормально, хоч молода мама за всіма антропометричними параметрами далеко не відповідала дорослій жінці.
Лізі довелось пережити жахливі хвилини. При пологах практично не використовувались знеболювальні засоби. Але дівчинка трималась, і все було б добре, якби у юної породіллі не відпала пуповина.
– Якби їй зробили кесарів розтин, то дитина залишилася б живою, – вважає професор Грищенко. – Але у той час дуже обережно ставились до цієї операції – не було антибіотиків і жінки іноді помирали. До того ж батькам Лізи було важливіше зберегти її життя, а не дитини. Коли немовля дістали з тіла дівчинки за допомогою жахливих на вигляд інструментів, воно було мертве (усе це зафіксовано на плівці – ред.)
Після виписки з лікарні Ліза з батьками поїхала на Далекий Схід. Через деякий час у клініку прийшов лист. Мама Лізи писала, що дочка пішла в школу, навчається добре. З тих пір про цю сім’ю нічого не відомо.
Нещодавно, правда, московські журналісти спробували розшукати Лізу, якій зараз має бути близько 76 років, або когось з її родичів у Хабаровську чи Владивостоці. На жаль, їм це не вдалось.
Юрій ЖУК.
Telegram Channel