Цього року у південних областях України добре вродили і рано достигли кавуни та дині. Нині їх велика кількість на наших міських ринках. Їх вживають в натуральному свіжому вигляді, а також квашеними, у вигляді соку, джему, патоки, повидла і навіть кавунового меду.
Цього року у південних областях України добре вродили і рано достигли кавуни та дині. Нині їх велика кількість на наших міських ринках. Їх вживають в натуральному свіжому вигляді, а також квашеними, у вигляді соку, джему, патоки, повидла і навіть кавунового меду. Кавун містить багато цукру, фруктози, глюкози, клітковини, вітамінів В1, В2, РР та інших. У ньому є також фолієва кислота, амінокислоти, каротин, солі заліза, калію, кальцію, магнію. Кавуни широко використовують для дієтичного харчування. Лікарі рекомендують вживати їх при нирковокам’яній хворобі, циститах, нефритах, при захворюванні печінки, ожирінні, цукровому діабеті. Наявність у кавунах вітаміну С і фолієвої кислоти сприяють виведенню з організму холестерину. Кавуни добре вживати при атеросклерозі, гіпертонії, анемії, подагрі, артритах, вагітним жінкам. Диня — цінний харчовий та дієтичний продукт. Вона добре тамує спрагу, заспокійливо діє на нервову систему. Її вживають при захворюванні печінки, нирок, сечового міхура, недокрів’ї, серцево-судинних хворобах. Сік дині корисно діє при запорах та геморої. Мариновану диню їдять, коли болить голова. Диню рекомендують вживати при ревматизмі, подагрі , туберкульозі, як глистогінний, протикашлевий і протизапальний засіб. У зв’язку з тим, що диня в основному перетравлюється в кишечнику, лікарі вважають, що її споживати краще не відразу після обіду, а через дві—три години. Вона тоді найкраще засвоюється, робить шкіру гладенькою, надає волоссю і очам блиск, а губам — свіжість. Відвар дині — дуже хороший косметичний засіб, допомагає позбутися пігментних плям, веснянок, вугрів. Дуже багато дині за один раз їсти не варто, бо це може призвести до розладу кишечника.