Курси НБУ $ 41.18 € 48.66
ВЕЛИКДЕНЬ ПРОСИТЬ НА ГОСТИНУ

Волинь-нова

ВЕЛИКДЕНЬ ПРОСИТЬ НА ГОСТИНУ

Кажуть, що добра господиня має так накрити святковий стіл, щоб на скатертині не залишилося порожнього місця...

Кажуть, що добра господиня має так накрити святковий стіл, щоб на скатертині не залишилося порожнього місця. Та й народне прислів’я велить, щоб до паски було і м’ясце, і ковбаска. Власними кулінарними шедеврами — м’ясними стравами, оригінальними салатами, солодкою випічкою — пригощатимуть своїх гостей друзі нашої газети — поштарі. Рецептами смакоти вони поділилися і з читачами «Волині-нової»


На Великодні свята начальник відділення зв’язку Седлища Старовижівського району Ольга БАБІНЕЦЬ чекає з Луцька доньку, зятя і маленького внучка Костика, якому 2 квітня виповнився рочок. Готує, як і годиться, традиційні страви: паску, холодець, голубці. Але вже котрий рік поспіль буде поміж ними й салат «Гніздо глухаря», який радить приготувати і читачам «Волині-нової».

САЛАТ «ГНІЗДО ГЛУХАРЯ»
Потрібно (на велику тарілку): 300 г курятини, 150 г шинки, 1 банка (350 г) маринованих шампіньйонів, 3 варених яйця, 3 сирих картоплини, сіль, перець, листя салату, майонез «Європейський».

Приготування
Картоплю натерти на тертці для корейської моркви, посмажити у великій кількості олії (пильнувати, щоб соломинки не злиплися), посолити й охолодити. Курятину відварити й порізати кубиками, шинку — соломкою, шампіньйони — невеличкими пластинками (середньої товщини), білки потерти на буряковій тертці — й усе перемішати з невеликою кількістю майонезу. На дно тарілки і довкола викласти листки салату, далі — приготовлену масу, на якій вимостити з «картопляного хмизу» гніздечко. Посередині зробити заглибину. Далі приготувати «яйця»: 3 жовтки і 1 плавлений сирок «Дружба» потерти на бурякову тертку, додати кріп, вичавлений зубець часнику, майонез і вимішати. Сформувати невеличкі кульки і викласти їх у «гніздечко».



Про те, що начальник відділення зв’язку села Кідри Володимирецького району Рівненської області Надія БАБЧАНІК гарна господиня, ми дізналися від колег. А вона з гордістю розповіла, що до Великодня пече 15—17 пасок, ділиться ними з великою родиною, бо її, каже, найсмачніші. Такими їх робить… гарний настрій. Але не тільки випічка вдається у неї смачна, а й інші страви, які обов’язково приготує для своєї родини та гостей.

«ГРИБИ НА ПЕНЬКУ»
Гриби (підходять будь–які) викласти шапочками донизу в глибоку тарілку. Засипати дрібно порізаною зеленою цибулею, полити майонезом. Зверху порізати кубиками 2—3 круто зварених яйця, знову залити майонезом. Потерти твердий сир і знову змастити майонезом. Викласти дрібно порізану ковбасу, куряче чи будь–яке інше м’ясо. Ще раз змастити майонезом, накрити харчовою плівкою і залишити в холодильнику на ніч або на добу. Перед подачею перевернути салат на плоску тарілку, щоб гриби були зверху.



Начальник Люб’язівського відділення поштового зв’язку Любешівського району Ніна Павлючик нині з неймовірним теплом у голосі згадує, як 30 років тому сама готувала святковий стіл, уперше замішувала великодній хліб. Скільки-то було тривог і переживань, щоб він удався, скільки-то вибігала до сусідки на пораду-розраду. Тепер робить усе заввиграшки, тим паче, що має таку золоту помічницю — доньку Надію, яка торік стала найкращою медсестрою України. Пані Ніна поділилася з нами простою і водночас оригінальною стравою з м’яса.

ВІДБИВНІ «СМАКОТА»
Потрібно: приблизно 1 кг свинячої вирізки, 4 середні цибулини, 3—4 варені яйця, 2 помідори, пачка майонезу, твердий сир, сіль, перець, олія.

Приготування
М’ясо порізати на шматочки і відбити, посолити, поперчити. Окремо на олії посмажити порізану кільцями цибулю до золотистого кольору, нарізати кружальцями яйця і помідори. Викласти на деко відбивні і збризнути олією, далі шарами — цибулю, яйця та помідори, майонез — і в духовку на 30—40 хвилин. Вогонь має бути середній. Наостанку посипати тертим сиром і ще кілька хвилин запікати.



За святковий стіл інструктор із передплати ЦПЗ №7 Ольга БІЛИК (м. Горохів) передусім запросить найрідніших людей — чоловіка, 10-річного синочка і 5-річну донечку. Паску вони освятять у суботу, але розговіються лише після Великоднього богослужіння. До святкового столу пропонує приготувати закуску із м’яса, яку особливо полюбляють діти.

Закуска «ПЕРЕПЕЛИНІ ГНІЗДА»
Потрібно: 1 кг фаршу (свинячого, телячого або асорті), 3 цибулини, 4 зубці часнику, жменька хліба, замоченого в молоці або воді, 20 перепелиних яєць, майонез, гірчиця, волоські горіхи.

Приготування
Масу вимішати, посолити, поперчити до смаку й добре відбити. Сформувати 20 кульок, у кожну помістити зварене перепелине яйце, добре скріпити краї. Викласти їх на деко, застелене пергаментом і змащене маслом. Пекти в духовці на малому вогні. Коли охолонуть, кожну кульку розрізати навпіл. Змішати майонез та гірчицю в рівних пропорціях і полити кульки, зверху посипати їх дрібно посіченими волоськими горіхами.



Упродовж 20 років великодній стіл родини Наталії БЕРНАЦЬКОЇ, заступника начальника центрального поштового відділення селища Локачі, не обходиться без солодкої випічки. Один із рецептів господиня пропонує і нашим читачам.

СИРНИЙ ПЕРЕКЛАДЕНЕЦЬ
Для тіста: 3 скл. (400 г) борошна, пачка маргарину, жовток, 2 ст. ложки какао, 3 ст. ложки молока, 1 ч. ложка соди, погашеної оцтом.
Для сирної маси: 600 г. сиру, 1,5 скл. цукру, 4 яйця та 1 ст. ложка крохмалю.
Для глазурі: 1 скл. цукру, 3 ст. ложки какао, 100 г. масла і 2 ст. ложки води чи молока.

Приготування
Замісити тісто, розділити його на дві частини і залишити на 2—3 години на холоді. Сир пропустити через сито, додати решту інгредієнтів. Все добре вимішати. Тісто потерти на грубій тертці на змазане маслом і присипане борошном деко. Викласти на нього сирну масу, зверху потерти другу частину тіста. Випікати за температури 180—200 градусів. Коли схолоне, полити глазур’ю.
Telegram Channel