Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

КОНФЛІКТ МІЖ ПІДПРИЄМЦЯМИ

З приводу одного інтерв’ю, опублікованого в газеті до мІжнародного дня інвалідів

З приводу одного інтерв’ю, опублікованого в газеті до мІжнародного дня інвалідів
Другого грудня 2003 року до Міжнародного дня інвалідів у нашій газеті було опубліковано інтерв’ю з директором підприємства «ПІК» Віктором Андріановим. Засновником цього підприємства є обласна організація інвалідів. Згідно з установчою угодою із засновником половину штату повинні становити інваліди. Віктор Олександрович, котрий працює керівником уже тринадцять років по контракту, сказав, що «наші спеціалісти зарекомендували себе з найкращого боку на дуже серйозних об’єктах». Проте директор скаржився, що за виконавчі роботи не розраховуються Луцьке міське управління житлово-комунального господарства, деякі бізнесмени: «Наприклад, підприємець Людмила Бровіна винна більше п’ятдесяти тисяч гривень».
Від підприємця Людмили Василівни Бровіної у редакцію надійшов лист, зокрема, і з такою претензією: «Чомусь пан Олександр Нагорний не перевірив наявність документів, які підтверджують виконання будівельних робіт підприємством «ПІК» на зазначену суму». З цього приводу можна зауважити, що за свої слова відповідає офіційна особа, яка дає інтерв’ю і володіє достовірною інформацією. Хоча вона не повинна зловживати довір’ям журналіста і редакції.
У листі пані Бровіної, зокрема, повідомляється: «Відповідно до умов укладеного договору підряду № 67 від 4.12.2002 року (п. 2.1. розділу 2) термін виконання ремонтних робіт піцерії становив — з 14 грудня 2002 року до 1 квітня 2003 року, але станом на 12 травня 2003 року ремонтні роботи були виконані лише частково та неякісно, про що підприємство «ПІК» було повідомлено листом № 21 від 12.05.2003 року та неодноразово — усно. Під час виконання ремонтних робіт не дотримувався графік поетапного виконання. Також мали місце порушення трудової дисципліни, працівники на роботу досить часто з’являлися в нетверезому стані. На низькому рівні були організаційні роботи, не здійснювався систематичний технічний нагляд за ходом виконання робіт зі сторони адміністрації підприємства. З вини підприємства «ПІК» запланована дата відкриття піцерії була перенесена на більш пізній строк. Незважаючи на такі грубі порушення, підприємцем Бровіною Л.В. була сплачена досить значна сума в розмірі 85 тисяч гривень на підставі актів приймання виконаних підрядних робіт. Інші роботи підприємством не виконувались, документи про виконання та для оплати підприємством «ПІК» не надавались.
Крім того, детальним оглядом приміщення було встановлено, що підприємством «ПІК» при виконанні ремонтних робіт було допущено ряд суттєвих недоліків. Якщо підрядник виконує роботу так повільно, що закінчення її в строк стає явно неможливим, замовник має право відмовитись від договору і вимагати відшкодування збитків, про що також підприємство «ПІК» було поставлено до відома. Але заходів ніяких не було вжито.
Підприємець вимушена була укласти договір з іншою будівельною організацією для усунення недоліків, допущених при виконанні ремонтних робіт підприємством «ПІК» та їх завершення в повному обсязі. Це спричинило додаткові витрати і навіть збитки».
З листом було ознайомлено директора підприємства «ПІК» Віктора Андріанова, який повідомив, що з приводу неповернення коштів підготовлені документи для подання в суд. 5 квітня 2004 року господарський суд області розглянув матеріали справи за позовом підприємства «ПІК» до відповідача-підприємця Людмили Бровіної про стягнення 86625,15 гривень збитків, неустойки та моральної шкоди.
Суд знайшов вимоги позивача необгрунтованими. Зокрема, у рішенні вказано, що «господарський суд прийшов до висновку про безпідставність пред’явлених підприємством «ПІК» (Пошук, ініціатива, контакт) обласної організації інвалідів Всеукраїнської громадської організації «Союзу організацій інвалідів України» до підприємця Бровіної Людмили Василівни позовних вимог та необхідність відмови у задоволенні останніх». Судом також відхилено клопотання підприємства «ПІК» від 26.11.2003 року про призначення у справі судової будівельно-технічної експертизи.
Таким чином, констатуємо, що директор підприємства «ПІК» Віктор Андріанов в інтерв’ю, на жаль, безпідставно звинуватив підприємця в неповерненні коштів і неповазі до інвалідів.
Олександр НАГОРНИЙ.
Telegram Channel