Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
ЛІС ТА ПЛЯЖ НА БІЛОМУ ОЗЕРІ – СИНУ ДИРЕКТОРА «АТОМКИ»

Волинь-нова

ЛІС ТА ПЛЯЖ НА БІЛОМУ ОЗЕРІ – СИНУ ДИРЕКТОРА «АТОМКИ»

29-річний Євгеній Павлишин (на фото), син директора Рівненської АЕС Павла Павлишина, обіцяє зробити у цьому куточку Володимирецького району курорт не гірший, ніж на Світязі...

29-річний Євгеній Павлишин (на фото), син директора Рівненської АЕС та депутата Рівненської обласної ради Павла Павлишина, обіцяє зробити у цьому куточку Володимирецького району курорт не гірший, ніж на Світязі...

Левко ЗАБРІДНИЙ



Розпорядження про виділення лісової ділянки Євгенію Павлишину у користування на п’ять років підписав перший заступник голови Рівненської ОДА Юрій Приварський. 0,9 га кузнецовський підприємець отримав поблизу турбази РАЕС «Біле озеро» — у 90-му кварталі Володимирецького лісгоспу. Саме останній і погодився, щоб сину директора «атомки» дали землю, за яку він у тамтешню Більськовільську сільраду платитиме близько 6,5 тис. грн на рік.
— Підприємець звернувся до нас минулого року, — розповідає начальник відділу лісового господарства Володимирецького лісгоспу Олег Євгененко. — Це було друге клопотання за останні три роки з проханням надати у користування частину лісу біля Білого озера. В обох випадках ми надали згоду. Територію використовуватимуть в культурно-оздоровчих та рекреаційних цілях. Там зроблять пляж, поставлять грибочки, обладнають місця для смаження шашликів, вбиральні. Окрім того, підприємці прибиратимуть сміття. Відповідно до наданих рекреаційних послуг братимуть плату з туристів. Але будь-яке будівництво, окрім тимчасових споруд без фундаменту, там заборонене. Загалом процедура отримання землі дуже забюрократизована, тому, мабуть, і охочих мало. Перш ніж дати згоду, перевіряємо самих підприємців — чи сплачують податки, що хочуть робити із отриманою землею.
Євгеній Павлишин зареєстрований як приватний підприємець з липня 2004 року, тобто з часу, коли йому було 18. У Кузнецовську він має мережу магазинів, у яких продають тютюнові вироби, мережу кіосків з фаст-фудами. Окрім того, за даними місцевих ЗМІ, Євгеній Павлишин — єдиний підприємець, який отримав дозвіл торгувати на базі відпочинку Рівненської АЕС на Білому озері. Місцеві переконують, що насправді усі справи сина вирішує його батько — Павло Павлишин, посада якого не дозволяє вести власний бізнес.
Тим часом Євгеній Павлишин розповідає, що плани на ділянку має грандіозні:
— Отримав у користування не ту землю, на яку сподівався. Дали мені болото і чагарники з купою сміття. Як спочатку подивився, аж бажання зникло щось там робити. Проте друзі переконали взятися. Хочемо, щоб на Білому озері було, як на Світязі. Але діятимемо лише в межах чинного законодавства. Будуватися на цій земельній ділянці не можна, лісники порахували всі дерева — і ми за кожне відповідаємо. Але хочемо встановити дерев’яні будиночки на брусах, які можна вважати тимчасовими спорудами, щоб відпочивальники могли там зупинятися. Також аквапарк з різними гірками облаштуємо, місця для вогнищ, дрова продаватимемо туристам. За в’їзд на територію плату не братимемо, бо це викликає завжди негативну реакцію. Старатимемося заробляти на послугах, які пропонуватимемо туристам. Також хочемо заманити до нас гліцериновою водою і європейських туристів. А оскільки із країн Заходу часто приїздять на трейлерах, то у планах — облаштувати трейлерове містечко. Проте перш ніж щось робити, доведеться підсушити територію та зібрати купи сміття.
Додамо, що минулого року тодішній голова ОДА Сергій Рибачок віддав на 15 років у користування 2,3 га поблизу Білого озера теж підприємцю із Кузнецовська Марії Полтавець. За словами голови Більськовільської сільради Сергія Жмурика, пані Полтавець сплачує до сільського бюджету 40 тис. грн на рік. У 2011 році 2,8 га біля Білого озера віддали на 15 років підприємниці Вірі Шелевицькій. Вона за оренду сплачує до 10 тис. грн на рік. Відпочивальники, до слова, нарікають, що попри те, що з них беруть плату за відпочинок на Білому озері, доїзд туди залишається поганим, а територія — у смітті. Зазначимо також, що сільська рада 50% отриманих від цих підприємців коштів має спрямувати на розвиток лісів.
Telegram Channel