Потрібно: рис — 300 г, згущене молоко з цукром — 100 - 150 г, гарбуз — 500 г, яблука — 200 г, родзинки — 100 г, цукор — 3 ст. ложки, розтоплене вершкове масло — 0,5 склянки. Приготування Яблука помити, очистити від шкірки і насіння, нарізати дрібними кубиками. Родзинки промити і змішати з порізаними яблуками. Гарбуз очистити від насіння і шкірки, порізати скибочками. Рис промити і злегка відварити. У каструлі розтопити половину масла, викласти на дно гарбуз і трохи його обсмажити. Половину рису покласти поверх гарбуза, додати згущене молоко, яблука і родзинки, зверху викласти рис, що залишився. Залити все рештою розтопленого масла, води додати так, щоб ледь покривала рис, посипати цукром. За бажанням кашу можна залити молоком. Варити на повільному вогні до готовності рису. Порада: якщо вода почне википати, а гарбуз не готовий, долийте ще трохи і варіть до готовності.
ІЗ КОРИЦЕЮ ТА ЛИМОННОЮ ЦЕДРОЮ Потрібно: крупа пшоняна або рис 2/3 склянки; гарбуз, нарізаний кубиками по 2 см — 1,5 склянки; цукор — 1 ст. ложка; сіль — 1 ч. ложка; кориця або лимонна цедра — 1 ч. ложка. Приготування Очистити від насіння та шкірки гарбуз, порізати скибочками. Залити водою так, щоб був повністю нею покритий і варити до напівготовності. Всипати промиту крупу, цукор і варити разом із гарбузом до готовності крупи. Коли каша почне густішати, додати корицю або цедру, накрити кришкою і поставити на 25 – 30 хвилин для упрівання. Подавати зі сметаною, маслом або варенням. Порада: кашу і гарбуз можна зварити окремо — у різних каструлях, змішати їх і трохи доварити.