Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ПІДСТУПНА РОСА

Торік на ягодах смородини та агрусу з’явилися коричневі плями. Що це за хвороба?..

Торік на ягодах смородини та агрусу з’явилися коричневі плями. Що це за хвороба?
Ганна СТЕПАНЮК.
м. Луцьк.

— Найвірогідніше, кущі вразила мучниста роса. Хворобу можна вже помітити у травні — на початку червня: на нижньому боці листя з’являється білий пухнастий наліт. Це спори, які розносяться вітром, дощем, комахами.
Уражені верхівки кущів восени, після листопаду, треба було вирізати і спалити. Опале листя — теж, а землю під кущами перекопати. Одразу після цвітіння двічі-тричі з інтервалом 10—12 днів, а також після збору урожаю рослини обприскують настоєм попелу (3 кг на 10 л води), або кальцинованої соди з милом (50 г соди + 50 г мила на 10 л води), або мильно-мідною емульсією (150 г мила + 20 г мідного купоросу). Корисно обприскувати водним настоєм перепрілого гною у співвідношенні 1:3.
Приготовлений розчин, який настоювали три доби, розведіть у потрійному об’ємі води і процідіть. Обробку краще проводити під вечір або у похмуру погоду два-три рази з інтервалом 8—10 днів. Якщо немає гною, візьміть літр сироватки, додайте до 10 літрів води і обприскуйте. А загалом на майбутнє радимо садити сорти смородини, стійкої до цієї хвороби.
Telegram Channel