Курси НБУ $ 41.63 € 47.90
ЯК ПРАВИЛЬНО ГОДУВАТИ КУРЕЙ?

Волинь-нова

ЯК ПРАВИЛЬНО ГОДУВАТИ КУРЕЙ?

Продуктивність домашньої птиці залежить від багатьох факторів: породи, віку курей, стану їхнього здоров’я, пори року, умов утримання тощо. Є певні правила годування, яких потрібно дотримуватися ...

Продуктивність домашньої птиці залежить від багатьох факторів: породи, віку курей, стану їхнього здоров’я, пори року, умов утримання тощо. Є певні правила годування, яких потрібно дотримуватися

1.Годувати птицю треба регулярно і рівномірно. Перегодовування та недогодовування негативно позначаються на кількості яєць. Так само погано впливає і годування птиці в різний час: то двічі на добу, то тричі, то чотири. Вранішнє годування треба проводити, як тільки птахи прокидаються. Взимку починати годувати треба якомога раніше. Якщо додатково освітлюєте курник, то одразу після вмикання світла. Вранці добре давати чубаркам вологі мішанки із вареної картоплі, меленого зерна, шкаралупи, висівок, кухонних відходів. У зимовий час мішанок давайте менше, бо цей корм швидко перетравлюється. Увечері курей найкраще годувати за годину до того, як вони сядуть на сідало. На ніч птиці треба давати цільне зерно, причому різне. Але не давайте мішанки із різних видів зерна, бо кури все одно виберуть те, яке їм більше подобається. Найкраще чергувати зернові: перший день — пшениця, другий — ячмінь, третій — овес. Добре годувати несучок просом, однак нині воно малопоширене.

2.Звертайте увагу на якість годівлі. Кількість та якість яєць залежать саме від цього. Найбільше яєць дає та птиця, у раціоні якої є білки, жири, вуглеводи, мінерали та вітаміни. Якщо поживних речовин недостатньо, несучість різко зменшується. Зате зростають витрати кормів. Наприклад, при правильній годівлі на кожне яйце курка з’їсть 250 грамів зерна, а при неправильній — 500 грамів. Крім того, при неправильній годівлі яйця стають меншими. Особливо якісно слід годувати курей навесні, коли вони ослаблені після зими і починають відкладати яйця для насиджування. Інакше курчата будуть слабкими.

3.Стосовно норм годівлі, то необхідно враховувати фактичну чи гадану продуктивність. Чим вища несучість курей та їхня жива маса, тим більше корму треба їм давати. Наприклад, якщо курка–несучка важить 1,8 кг, а її річна несучість становить 100 яєць, то добова витрата кормів на неї не повинна перевищувати 125 грамів. При однаковій несучості, але вазі 2 кг, несучці знадобиться вже 130 грамів. Якщо вага ще більша, то на кожні додаткові 250 грамів ваги додавайте 10 грамів корму. Крім того, на кожні 30 яєць понад сотню, треба збільшити кількість кормів на 5 грамів. Варто збільшувати не лише кількість кормів, але і їхню поживність. Проте пам’ятайте, що надмірне годування може привести до ожиріння птиці. Такі кури перестають добре нестися, а яйця найчастіше незапліднені. Зважайте й на те, що норму годівлі визначає не тільки рівень продуктивності і вага несучки, але і її вік, пора року, умови утримання. Молодим курям потрібно більше поживних речовин, ніж старим, а взимку кормів потрібно більше, аніж влітку. Під час линьки птиця потребує більшої кількості кормів і кращої їхньої якості. Для деяких порід (нью–гемпшир, род–айланд, австралорп, плімутрок, вельзумер, Кучинський) можна іноді влаштовувати розвантажувальні дні (вранці і ввечері давати тільки зелень, а в обід — половину порції вологої мішанки).


ДАЙТЕ ПТИЦІ ВІТАМІНИ!
Найважливішими способами підготовки кормів для згодовування птиці є подрібнення, пророщування та дріжджування. Ці прийоми полегшують перетравлення кормів і збагачують їх поживними речовинами


Для пророщування найчастіше використовують овес, ячмінь, пшеницю або тритікале. Зерно на добу замочують у теплій воді, потім розсипають шаром в 5-7 сантиметрів на полицях або інших поверхнях у приміщенні за температури не менш як 20 градусів. Тричі на добу його перемішують. Зазвичай пророщення триває три доби — до появи паростка довжиною 0,5 сантиметра.
Пророщене зерно може становити 30—40 відсотків від добової норми зернової частини раціону. Якщо в раціон птиці необхідно додати вітамін А, то пророщування триває до появи зелених паростків довжиною 6 сантиметрів. Для прискорення появи зелені зерно краще викласти на світло. Зауважте, що зелені паростки можна зрізати ножицями і згодовувати птиці, а зерно знову зволожити і через кілька діб отримати другий урожай зелені. При пророщуванні не тільки збільшується кількість вітамінів, але й поліпшується смак самого зерна.

Дріжджування проводять у будь-яких великих ємностях за температури 20-25 градусів. Посудину наповнюють теплою водою (1,5 літра на кілограм борошняної суміші), вливають у неї попередньо розчинені дріжджі (100 грамів дріжджів на 10 кілограмів корму). Тоді насипають, помішуючи, мелені концентрати до отримання маси густоти сметани. Шар маси дріжджів не повинен бути більше 40 сантиметрів. Ємність можна накрити кришкою. Не рідше ніж раз на дві години масу треба перемішувати. Зазвичай дріжджування триває 5 годин (взимку 9). Потім дріжджову масу змішують з основною сумішшю корму у співвідношенні 1 до 5 і згодовують птиці. Такий корм дуже позитивно впливає на несучість курей.
Telegram Channel