Взимку хочеться поласувати свіжою зеленню. На ринку вона — дорога. Тож будемо вирощувати власну. Влаштуємо міні-плантацію на підвіконні...
Взимку хочеться поласувати свіжою зеленню. На ринку вона — дорога. Тож будемо вирощувати власну. Влаштуємо міні-плантацію на підвіконні
Вже у січні можна посіяти крес-салат (фото вгорі). Його сіють як у теплиці, так і в невеликих ящичках, які можна прилаштувати на підвіконні за схемою 6х3 сантиметри. Зрізують рослини через 15 — 18 днів. Після збирання листя розпушують грунт і проводять повторний посів. Можна посіяти вдома і руколу (фото внизу) — рослину з родини хрестоцвітних, яку господині використовують для приготування салатів. Вона має приємний і яскравий аромат, а смак у неї незвичайний — з перцево-горіховим присмаком. Рукола корисна для здоров’я і поповнює організм багатьма вітамінами та мікроелементами. Висівають її на глибину півтора сантиметра. Відстань у міжряддях — 15 — 20 сантиметрів. Через 5 днів з’являються сходи. Якщо посіяли надто густо, через тиждень-два можна прорідити, залишивши міцніші паростки. Слабші можна додавати до салатів чи класти на бутерброди. Щоб мати на столі руколу постійно, її сіють через кожні 15 днів. Якщо збираєтеся «поселити» цю рослину у теплиці, то оптимальна відстань між паростками — 5 — 10 сантиметрів, а між рядками — 20 — 30. Доглядати за домашньою плантацією просто. Рослина любить багато світла. Тож у лютому потрібно додатково підсвічувати денною лампою і постійно розпушувати міжряддя та щедро поливати. Чим більше отримають вологи листочки руколи, тим ніжнішими будуть.