Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

ЗНОВ МОБІЛІЗАЦІЯ НА МАНІФЕСТАЦІЮ?

Соціал-демократи, які в області набрали 2,3 відсотка голосів, на першотравневому мітингу заявили, що тільки вони здатні забезпечити кращу долю своїх співгромадян, бо мають широку підтримку населення...

Лучани, які знудьгувалися за першотравневими демонстраціями, могли цьогоріч відвести душу в колоні соціал-демократів (об’єднаних). Щоправда, шлях її був значно коротший, ніж за радянських часів. Партійці та їх прихильники зібралися на площі біля приміщення Волинського державного університету імені Лесі Українки і звідси на чолі з секретарем обкому СДПУ(о) Антоном Кривицьким, заступником голови облдержадміністрації Степаном Родичем, ректором Луцького біотехнічного інституту Григорієм Стеценком, заслуженим діячем мистецтв України Товієм Рівцем та іншими відомими особами під звуки духового оркестру рушили на Театральну площу. В колоні несли гасла, транспаранти, які сповіщали, що 1 Травня — це головне свято СДПУ(о). Цей похід дуже нагадував компартійну чинну ходу, лише не лунали здравиці і не несли портрети вождів.
Демонстрація спростувала усталену думку, що молодь аполітична, не бажає брати участь у мітингах та демонстраціях. Насамперед активність виявили студенти біотехнічного інституту та гуманітарного університету, які очолюють ректори-соціал-демократи (об’єднані). Судячи з усього, активність була виявлена не з власних спонукальних почуттів. Хоча дівчатка з штучними квітами та різнобарвними кульками, вишикувавшись біля трибуни, дивились дуже гарно.
Від організаторів стало відомо, що з кожного з районів мало прибути від 50 до 100 бажаючих виявити солідарність з світовим пролетаріатом. Проте, наприклад, горохівчани, іронічно підсміюючись, так і не змогли відповісти, що ж їх сюди привело. Сказали, що вони є студентами (очевидно, заочного навчання), тож їхня солідарність зрозуміла.
Було зрозуміло з лозунгів та виступів, що ніякої боротьби трудящих за свої права не передбачається: маніфестантів, очевидно, цілком влаштовує підвищення ціни на хліб, комунальні послуги, нинішнє пенсійне забезпечення, безробіття, платна медицина та освіта тощо.
У привітальному виступі секретар обкому СДПУ(о) Антон Кривицький згадав прізвища Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Драгоманова (їх уже давно соціал-демократи зарахували до своїх лав), розповів про досягнення уряду, підкреслив, що СДПУ(о) підтримує кандидатуру прем’єр-міністра Віктора Януковича як кандидата на пост президента і заявив про прагнення партії завершити політичну реформу до виборів у жовтні 2004 року.
Заступник голови облдержадміністрації Степан Родич передав привітання зі святом 1 Травня демонстрантам від голови облдержадміністрації, Героя України Анатолія Француза, привітав ветеранів війни з наступним Днем Перемоги. Пан Родич, ведучи мову про злагоду в суспільстві, зокрема, зазначив: «Певні політичні кола прагнуть розпалити пристрасті, аби здобути найбільшу популярність навіть ціною власного розбрату, про що свідчать події у Мукачевому, але не вони сьогодні диктують ситуацію...» Наскільки відомо зі слів парламентської комісії, очолюваної заступником голови Верховної Ради Олександром Зінченком, на Закарпатті диктував свою волю криміналітет вкупі з владою, яка там належить СДПУ(о).
У резолюції, прийнятій маніфестантами одноголосно, зокрема, сказано, що тільки СДПУ(о) здатна забезпечити кращу долю своїх співгромадян, бо має широку підтримку населення. А щодо підтримки трудящими партії Віктора Медведчука, то нагадаємо, що на минулих парламентських виборах соціал-демократи (об’єднані) у Луцьку здобули 3,6 відсотка голосів від усіх громадян, що взяли участь у голосуванні, в області — 2,3 відсотка.
На майдані відбувся концерт, роздавали тижневик СДПУ(о) «Наша газета +». Із закликів СДПУ(о) до 1 Травня, видрукованих у номері, сподобався такий: «СДПУ(о) виступає за забезпечення свободи слова і незалежність у роботі журналістів!».
Олександр НАГОРНИЙ.
Telegram Channel