Лютий — місяць, з якого розпочинає новий сезон кожен городник...
Лютий — місяць, з якого розпочинає новий сезон кожен городник. Адже для того, щоб отримати у наших широтах хороший врожай перцю, помідорів, ранньої капусти, кореневої селери, цибулі-порею, вже потрібно сіяти в кімнатних умовах насіння на розсаду...
Як відомо, врожай найбільше залежить від якості насіння. Як не розгубитися у морі пропозицій і вибрати саме те, що віддячить за турботу хорошим врожаєм? Фахівці радять купувати насіння у фірмових магазинах, причому знаних виробників, а не у бабусь на базарах. Якими б привабливими не виглядали упаковки, купивши насіння на ринку, ви не матимете гарантії, що у пакетику саме той сорт, який на ньому вказаний, а насіння непротерміноване і дасть високу схожість. З’ясувати все це зможете лише під осінь, зібравши врожай, але тоді ні бабусі не знайдете, ні претензій не буде кому виставити. Купуючи насіння, слід врахувати, для яких потреб використовуватимете плоди. Якщо для споживання у свіжому вигляді, тоді потрібні ультраранні, ранньостиглі та середньоранні сорти. Коли ж для закладання на зиму, то тут підійдуть середньопізні та пізні. Варто заздалегідь визначитися: будете овочі квасити чи маринувати. Мабуть, уже помітили, що одного року солоні огірочки виходять хрумкі та тверді, а іншого, за тим же рецептом, — м’які й водянисті. Хорошими для квашення вважаються сорти Конкурент, Далекосхідний, Цезар... Є й універсальні, придатні і для соління, і для маринування, — Ніжинський, Паркер, Аякс. Звісно, кожен городник має свій улюблений сорт. Але, крім нього, варто купувати й нові, щоб порівняти смакові властивості. До того ж агроіндустрія щороку пропонує якісь новинки, що за якістю суттєво випереджають попередні розробки. Перегляньте й насіння, що залишилося з минулих років. Пам’ятайте, що тривале зберігання насіння огірків ( 5 — 6 років), кабачків та гарбузів сприяє кращому врожаю, бо утворюється більше жіночих квіток. Натомість насіння цибулі, петрушки, селери зберігають лише 2 — 3 роки. Не варто сіяти свіже однорічне. Воно може дати гарний урожай пустоцвіту, якщо його добре не прогріти перед посівом, аби воно трохи «постаріло».