Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
АНАТОЛІЙ ВІТІВ: «ПОКИ ЯЦЕНЮК У КРІСЛІ ПРЕМ’ЄРА, СКЛАД КАБМІНУ НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ»*

Волинь-нова

АНАТОЛІЙ ВІТІВ: «ПОКИ ЯЦЕНЮК У КРІСЛІ ПРЕМ’ЄРА, СКЛАД КАБМІНУ НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ»*

У середовищі української влади назріває масштабна криза. Правляча коаліція у складі «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту», «Самопомочі» та «Батьківщини» продемонструвала цілковиту неспроможність здійснити модернізацію країни...

У середовищі української влади назріває масштабна криза. Правляча коаліція у складі «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту», «Самопомочі» та «Батьківщини» продемонструвала цілковиту неспроможність здійснити модернізацію країни... Сьогодні Україною керують олігархічні клани та нові «любі друзі». Відверто про стан справ у державі розмовляємо з головою Волинської «Свободи» Анатолієм Вітівим (на фото)

Петро ГЕРАСИМЕНКО

—Анатолію Миколайовичу, як ви оцінюєте заяву про відставку міністра економіки Айвараса Абромавичуса?

— Мене відверто дивує те, що міністр економіки зробив таку заяву саме напередодні звіту уряду. Де ж він був рік тому, коли свободівець Олег Осуховський очолив спеціальну комісію з розслідування корупції в уряді Яценюка? Чому мовчав півтора року? Не бачив корупційних схем? А тут раптом прозрів… Чи не є це спробою відмазати свою репутацію якраз перед звітом Кабміну? Бо за те, що економіка перебуває у стані коми, відповідальний також і міністр економіки. Звісно, що ця заява Абромавичуса дає нові свідчення про корупцію в уряді Яценюка та найближчому оточенні Президента Порошенка. Вона підтверджує те, що «Свобода» мала рацію, коли ще рік тому заявляла про необхідність негайного розслідування корупційних оборудок Яценюка та його команди. Злочинні схеми працюють, як і раніше. А влада продовжує наживатися за рахунок зубожіння народу.
— 16 лютого очікується звіт уряду в парламенті. А як ви оцінюєте роботу Кабміну на чолі з Арсенієм Яценюком?
— Як і всі українці. Його робота є провальною. За всіма напрямками. Це найгірший уряд з усіх, які були в Україні. Команда Яценюка поставила світовий рекорд за темпами зубожіння власних громадян серед усіх країн планети. Красиві слова про реформи виявилися цинічною брехнею. І за це треба відповідати.
— А ось глава НБУ Валерія Гонтарєва у падінні курсу гривні звинуватила пенсіонерів і заявила, що прогнозувати курс — не її робота…
— У мене таке враження, що основним завданням глави НБУ є не стабільність гривні, а її обвал. І з цим завданням вона успішно справилася. Недаремно Гонтарєва увійшла до десятки найгірших банкірів світу 2015 року. Судячи з її слів, вона взагалі ні за що не відповідає. Але на посаді залишається. Бо в олігархічної коаліції немає бажання відправляти її у відставку. Напевно, тому, що окремим ділкам–нуворишам вигідно наживатися на знеціненні гривні.
— Ви вважаєте, уряд Яценюка має піти у відставку?
— Однозначно. Відставки Яценюка хочуть майже всі українці. Поки Яценюк перебуває у кріслі прем’єра, склад Кабміну не має значення. Модернізувати країну не може той, хто причетний до корупції, хто покриває олігархів, у кого не чисті руки. Якщо ж ця коаліція не спроможна сформувати уряд, який працюватиме в інтересах нації, а не грошових мішків, тоді мають бути призначені дострокові вибори до парламенту.
— Яка причина того, що влада не бореться з корупцією?
— Думаю, причина проста. Влада очолила корупцію. Сіла на корупційні потоки часів Януковича. І разом із олігархами грабує країну. Лише минулого року з держави було виведено в офшори близько 11 мільярдів доларів. Ще близько 9 мільярдів країна втратила через контрабанду. Всі знають про корупцію, до якої причетні високопосадовці. У тому числі з оточення прем’єра та президента. Але нічого не роблять. Бо не може корумпована влада боротися сама з собою. Можна відкривати скільки завгодно антикорупційних бюро, але якщо відсутня політична воля — з них не буде жодної користі.
— Чи здатні іноземці в уряді врятувати Україну?
— Модернізувати державу і перетворити її на одну з провідних країн світу здатні лише ми самі. Не треба жити ілюзіями і думати, що хтось за нас зробить справу, яку маємо зробити ми. Ніхто не зацікавлений у тому, щоб Україна стала високорозвинутою державою світу. Будьмо відвертими: іноземці, які зараз працюють в уряді, не продемонстрували жодних досягнень. Думка, нібито українці не спроможні побудувати власну державу, продукується корумпованою колоніальною правлячою елітою, яка перебуває при владі. Звісно, це не означає, що ми маємо відкидати світовий досвід.
— Чи не вважаєте ви, що ця Верховна Рада вичерпала себе?
— Верховна Рада погрузла у чварах, інтригах, «кнопкодавстві» та зраді. Без націоналістів парламент остаточно потрапив під контроль олігархів, які сформували там кишенькові приватні фракції та групи. Коли народ дивується, чому життя в державі значно погіршилося, потрібно подивитися, в чиїх руках перебуває влада. Яким є світогляд і цінності людей, котрі зараз перебувають біля керма країни. Зростання суспільної підтримки дострокових як парламентських, так і президентських виборів засвідчує падіння довіри українців до спроможності нинішньої коаліції у складі «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту», «Самопомочі» і «Батьківщини» працювати в інтересах країни.
— Але ж суспільство лякають втратою стабільності…
— Лякають ті, хто хоче, щоб усе залишалось, як і було. Щоб олігархи і далі паразитували в державі та грабували її. Щоб корупція стабільно процвітала на вищому рівні і ніхто не боровся з нею. Щоб українці масово виїжджали за кордон у пошуках кращого життя. Їм не потрібно виборів, бо їх усе влаштовує. Вони далі хочуть брехати про те, як щиро дбають про народ, одночасно обдираючи його. І ми маємо терпіти це 5 років?! Вибори — це можливість змінити нікчемну владу. Це засіб очищення країни від політиків–самодурів, популістів, брехунів і хабарників. Це спосіб врятувати Україну.
Telegram Channel