Розведення цієї ягоди стає все популярнішим серед волинян...
Розведення цієї ягоди стає все популярнішим серед волинян. Протягом останніх років вона має стабільний попит при хорошій ціні. Тому все частіше селяни звертають погляд у бік малини. Вирішила посадити її й родина Даниликів із села Цир Любешівського району
Сергій НАУМУК
—Культура легка у догляді, — каже Людмила Василівна і веде нас за хлів, де ростуть кущі. — Викопали канавки, засипали гній і посадили 15 соток малини. Влітку сапали міжряддя і тричі за сезон розпушували їх кінним плугом. На осінь паростки зрізали на висоту 10—15 сантиметрів. Для удобрення посипали деревним попелом. Попідорювали, щоб трохи зібрати воду, якщо навесні буде мокро. Кажуть, що рядки можна вкривати гноєм. Данилики уклали договір із підприємством, яке надало саджанці і одночасно скуповувало врожай. Така схема припала до душі селянам. Адже дає змогу вести власне господарство і мати завдяки малині додатковий заробіток. На обійсті ростуть ремонтантні сорти, які родять з липня до перших морозів. Це дуже зручно, бо можна отримувати врожай тривалий час. Щодня на збір ягід йде близько трьох годин. Назбирували до 10 ящиків. Продавали малину по 30 — 32 гривні за кілограм. Звісно, у роздріб можна й дорожче, але селян привабило те, що ягоди закуповують одразу. Тож немає жодних клопотів зі збутом. Запитую, які заробітки кращі: малинові чи картопляні? — На бульбі стільки не матимеш, — впевнена господиня. — Торік її здавали по 1,8 гривні за кілограм, тож тепер посадимо тільки для власних потреб. А заробляти плануємо ягодами. Людмила Данилик хоче й надалі працювати в цій галузі. Окрім малини, планує посадити полуницю та лохини, які дозріватимуть одна за одною, тому буде зручно збирати врожай. А площу під малиною думає розширити. Схоже, що нові для волинського селянина культури дедалі більше завойовують простір. Адже раніше якщо й садили ягідні кущі на обійсті, то здебільшого для власного споживання. Нині малина та інша смакота стають привабливими для товарного виробництва і потроху відвойовують площі в картоплі. Досвід сусідньої Польщі показує, що одноосібники мають переваги якраз у тих галузях, де велика частка ручної праці. І ягідництво — одна з них. Тож не дивно, що дедалі більше господарів роблять ставку на малину, а не на бараболю.
На фото: Людмила Данилик оглядає перші паростки молодого ягідника. Фото Сергія НАУМУКА.