Курси НБУ $ 41.23 € 48.50
КОРОЛЕВА СТОЛУ

Волинь-нова

КОРОЛЕВА СТОЛУ

Найсмачніші рецепти великоднього хліба...

Найсмачніші рецепти великоднього хліба

ІТАЛІЙСЬКА ПАСКА

Потрібно: 100 г масла, 2 яйця, 2 жовтки, 1/3 склянки цукру, 3 склянки борошна, 1/2 чайної ложки солі, по склянці родзинок і цукатів. Цукрова пудра та жовток зі столовою ложкою молока для змазування паски.
Для опари: 120 мл теплого молока, 15 г свіжих дріжджів, по столовій ложці цукру та борошна.
У теплому молоці розчинити дріжджі, всипати столову ложку цукру, борошно, розмішати. Накрити рушником і поставити у тепле місце на 20–30 хвилин. Розтерти масло з цукром, додати яйця, жовтки, опару. Поступово всипати борошно, сіль, замісити м’яке тісто. Воно має не прилипати до рук і не бути дуже крутим. Добре вимісити, дати підійти 1,5–2 години. Тісто повинне збільшитися удвічі. Після цього ще раз вимісити, наприкінці додати родзинки, цукати. Застелити дно форми пергаментним папером, промаслити стінки. Викласти тісто і дати «відпочити» ще годину. Поставити у розігріту духовку, попередньо змастивши верх паски жовтком, змішаним із молоком. Випікати. Готову паску посипати цукровою пудрою.

З БАБУСИНОГО ЗАПИСНИЧКА
Потрібно: 2 кг борошна, 1 літр молока, 150 г дріжджів, 15 яєчних жовтків, 200 г вершкового масла, 100 мл олії, склянка цукру, 0,5 чайної ложки солі, ванілін, 250 г родзинок, цедра лимона.
Для опари: розвести в невеликій кількості молока дріжджі, цукор, борошно до густоти сметани. Прикрити рушником і поставити в теплі, щоб підійшло.
Збити жовтки з цукром, додати решту теплого молока, борошно, опару. Замісити тісто, поставити у тепле місце. Коли підніметься, додати підігріте масло, олію, перемісити і знову дати підійти. Ще раз вимісити. Викласти у високі форми, змащені жиром. Коли паска добре підросте, змастити збитим яйцем і випікати.

СОЛОДКА ПАСКА
Потрібно: 900 г борошна, 150 г цукру, 100 г маргарину, 3 яйця, 40 г дріжджів, 300 мл молока, 4 столові ложки води, 100 г родзинок, трішки солі.
Приготувати тісто опарним способом, накрити і залишити в теплому місці на 2 години. Коли підросте, добре перемісити. Готове тісто поділити на 4 частини. Три з них скачати у вигляді валочків завдовжки 60 сантиметрів і обплести ними паску. Четверта частина тіста — найбільша — піде на випічку. Сформованій пасці дати підійти. Перед випіканням змастити яйцем. Пекти у нагрітій духовці 40–50 хвилин при температурі 160–170 градусів. Полити верх цукровим сиропом.

РЕЦЕПТ ВІД ЗНАМЕНИТОЇ ПРИКАРПАТСЬКОЇ КУЛІНАРКИ ДАРІЇ ЦВЄК
Потрібно: 1 кг борошна, 0,5 л кип’яченого молока, 4–5 жовтків, 50 г дріжджів, по 100 г цукру та масла (можна маргарину або олії), 0,5 чайної ложки солі, цедра лимона.
Дріжджі розвести в теплому молоці з дрібкою цукру. Коли почнуть бродити, вилити їх у миску з просіяним борошном, додати розтерті жовтки з цукром і цедрою лимона, натертою на дрібній тертці, посолити й замісити густе тісто. Під кінець влити розтоплене масло (маргарин чи олію). Місити, поки тісто відставатиме від рук, накрити й залишити у теплому місці. Коли підійде, ще раз перемісити. Поділити на дві частини. З однієї відділити третину тіста для прикрашання. З решти зробити буханець і покласти у форму, змащену жиром. До третини тіста домісити борошна, щоб стало крутішим — тоді з нього зручніше виробляти прикраси. З другою частиною вчинити так само.
Прикраси: 2 валочки тіста викласти посередині буханця навхрест із закрученими кінцями. Довгий валочок, надрізаний з одного боку, згорнути в рулет і поставити в проміжках. Покласти «каченят» — шматочки тіста з виліпленими голівкою і дзьобиком. Довгий валочок рівномірно натискувати долонею, щоб утворилися заглибини, і обкласти край паски. Викласти тісто у форму. Коли підійде, змастити яйцем, за 5 хвилин до випікання змастити ще раз, щоб додати блиску, випікати.

БАБКА «ВЕЛИКОДНЯ»
Потрібно: 1 кг борошна, 2 склянки кип’яченого молока, 10–15 жовтків, 100 г дріжджів, 200 г масла (можна маргарину або олії) та цукру, 100 г родзинок, цедра лимона, ванілін, 2–3 штуки гіркого мигдалю, сіль, цукати.
Дріжджі розвести у теплому молоці зі столовою ложкою цукру і борошна. Дати опарі підійти, влити її в посуд із просіяним борошном, посолити, додати решту молока, жовтки, розтерті з цукром, цедрою і гірким мигдалем, натертим на дрібній тертці, ванілін. Місити до появи пухирців. Якщо тісто рідше, то бабка буде ніжнішою. Коли відставатиме від рук, влити тепле масло і вмісити в тісто. Додати промиті родзинки, цукати. Злегка перемісити і поставити у тепле місце. Накрити, щоб підходило. Коли тісто виросте удвічі, викласти у форми, дати підійти, змастити й випікати.

ПО-РОЖИЩЕНСЬКИ
Потрібно: 2 л молока, кілограм цукру, 10 яєць і стільки ж жовтків, 250 г масла, 100 г дріжджів, склянка сметани, 4 — 5 ложок меду, ізюм, цедра лимона. Борошна — скільки візьме тісто.
Молоко закип’ятити, вкинути масло, жовтки збити з кілограмом цукру, влити у гаряче молоко. Коли трохи охолоне, додати дріжджі, склянку сметани, ізюм, цедру лимона, мед (його можна розтопити), борошно і вимісити. Має постояти 40 хвилин, знову вимісити. Викласти у форму. Дати трохи підійти. Випікати.
Telegram Channel