Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

ПРЕС-СЛУЖБА КАБМІНУ: ЯНУКОВИЧА ЗАСУДИЛИ НЕСПРАВЕДЛИВО

Поширення матеріалів щодо судимостей прем’єр-міністра України Віктора Януковича напередодні виборів є спробою дискредитувати його як кандидата в президенти України...

Поширення матеріалів щодо судимостей прем’єр-міністра України Віктора Януковича напередодні виборів є спробою дискредитувати його як кандидата в президенти України. Про це йдеться в заяві прес-служби Кабінету Міністрів, оголошеній на спеціальному брифінгу новим прес-секретарем Януковича Ганною Герман. У заяві сказано, що Віктор Янукович при призначенні на посаду прем’єра в офіційній біографії оприлюднив факти про свої попередні судимості, однак тоді “ніхто з членів парламенту не поставив жодного питання щодо його минулого”.
Ганна Герман процитувала фрагмент з цієї біографії, де вказано, що “в грудні 1964 року 17-річний Янукович був засуджений Єнакіївським міським судом до 3 років позбавлення волі. Був достроково звільнений як неповнолітній. Але так склалося, що у червні 1970 знов був засуджений до двох років позбавлення волі, і вирішальну роль відіграла тут попередня судимість і невідбутий попередній термін”.
“У 1978 за клопотанням депутата Верховної Ради СРСР, льотчика-космонавта Георгія Берегового, справи про засудження Віктора Януковича розглянув Донецький обласний суд. Після їх детального вивчення двома постановами від 27 грудня 1978 президія Донецького обласного суду скасувала обидва вироки із закриттям провадження по справах за відсутністю складу злочину”, – сказано в заяві прес-служби. “Таким чином, Віктор Янукович двічі – у 1967 і 1970 роках – був необґрунтовано притягнутий до кримінальної відповідальності та незаконно засуджений за злочини, до яких він визнаний непричетним. Слідчо-судові помилки були виправлені постановами президії обласного суду”, – ідеться у заяві прес-служби уряду. Водночас прес-секретар Януковича Ганна Герман відмовилася сказати, за якими статтями і за які дії був засуджений Віктор Янукович.
Нагадаємо, що у своїй автобіографії Віктор Янукович вказав, що у 1970 році його засудили за заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Однак за що він був притягнутий до кримінальної відповідальності першого разу, досі так і не відомо. Журналіст Володимир Бойко в “Українській правді” пише, що у Донецьку побутує думка, що вперше Віктора Януковича засудили за начебто спробу групового згвалтування. Цікаво також, що другого разу, як зазначає “Українська правда”, Янукович відбував покарання у місті Єнакієво у виправно-трудовій установі №52, колишній начальник якої Володимир Льовочкін нині очолює Департамент з виконання покарань Міністерства юстиції, а його 32-річний син Володимир зробив карколомну кар’єру в Адміністрації Президента України.
Telegram Channel