Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

ЯКЩО ПОМІДОРИ ПОСТРАЖДАЛИ ВІД ПРИМОРОЗКІВ

Нинішній травень виявився холодним і нічне зниження температури повітря наробило шкоди городникам, які вже висадили розсаду помідорів, перцю, капусти...

Нинішній травень виявився холодним і нічне зниження температури повітря наробило шкоди городникам, які вже висадили розсаду помідорів, перцю, капусти. Листя на окремих пожовтіло, а то й побіліло. Але це не означає, що рослини загинули. Правда, якщо приморозки пошкодили точку росту, то допомогти вже неможливо. Та якщо підмерзли або пожовкли листки, то городину ще можна врятувати. Найперше слід підживити рослини азотними добривами (столова ложка аміачної селітри на відро води), а через тиждень вже можна підгодувати й калійними добривами і розпушити грунт. Помідори, цвітна і білоголова капуста добре відреагують на підживлення і розпушення грунту.
Найбільш чутливі до зниження температури огірки. Вони, за моїми спостереженнями, й найбільше постраждали. Після приморозків їх треба підсіяти пророслим насінням у підготовлені рівчачки.
Нинішній травень був щедрим на дощі і в грунті багато вологи. Отож важливо, щоб вона затрималася тут якомога довше, а тому раджу розпушити кірку, що утворилася (навіть якщо насіння ще не зійшло), граблями, сапою. Буде більший доступ кисню, і насіння швидше проростатиме. Не завадить замульчувати поверхню торфом, перегноєм. Це зменшить випаровування вологи.
Галина УСІЙЧУК. село Милуші Луцького району.
Telegram Channel