Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

ЦІ ЕКЗОТИЧНІ СПЕЦІЇ

Більшість з нас, певне, добре знають бузину чорну, а ось про бедринець ломикамінь, борщівник чують вперше...

Більшість з нас, певне, добре знають бузину чорну, а ось про бедринець ломикамінь, борщівник чують вперше.
Бедринець, або як ще його називають ганус, ядринець, здавна використовували для приправи до супів, вінегрету, салатів. Його молоді листки мають ніжний аромат і легку гірчинку, в суміші з петрушкою та естрагоном чудово підходять до м’ясних, рибних та овочевих страв. А з висушених та змелених корінців цієї рослини готують чай. Оцет буде мати ніжніший аромат, якщо впустити в пляшку гілочку бедринця. До речі, за смаком він подібний до огірків. У медицині його застосовують як відхаркуючий та протизапальний засіб при грипі, захворюваннях шлунково-кишкового тракту і для поліпшення функції нирок.
Борщівник. Це висока рослина з велетенським суцвіттям-парасолькою. Серед 70 видів її особливий інтерес викликає вузьколистий та сибірський борщівник. Сама назва говорить про те, куди його найкраще класти. Звичайно, у супи та борщі. Але лише молоді, ніжні листки, бо вони надають їм особливого смаку і запаху. А з коренів готують порошок, який також застосовується як добавка до страв.
Бузина чорна. Усі її знають як лікарську рослину. Проте вона застосовується і для ароматизації алкогольних напоїв, для підфарбовування і надання мускатного смаку винам, у парфумерії. А ще додають у кондитерські вироби (квіти). Рекомендується бузина й для лікування хворих діабетом.
Ірина СТЕПАНЯН.
м. Луцьк.
Telegram Channel