Курси НБУ $ 41.10 € 44.63

«ПЛАТИТИ 300 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ НА МІСЯЦЬ У КРАЇНІ МІЗЕРНИХ ЗАРПЛАТ І ПЕНСІЙ — БОЖЕВІЛЛЯ»

Після внесення змін до Закону про судоустрій та статус суддів українські служителі Феміди отримуватимуть від 40 тисяч гривень зарплати (а дехто і понад 200 тисяч). Чи стануть після цього наші суди чеснішими, чи радше розміри хабарів зростуть у рази?...

Після внесення змін до Закону про судоустрій та статус суддів українські служителі Феміди отримуватимуть від 40 тисяч гривень зарплати (а дехто і понад 200 тисяч). Чи стануть після цього наші суди чеснішими, чи радше розміри хабарів зростуть у рази?

Петро ФІЛЮК:
голова Апеляційного суду Волинської області (м. Луцьк):

– Нехай влада не дратує народ черговими розповідями про чиїсь великі статки. Наразі закону немає – його не підписав Президент, не опубліковано у відповідних виданнях. Говорити про зарплати суддів як про абсолютно вирішене питання – тільки накручувати людей, нацьковувати одних на одних. Чи підвищиться насправді грошове забезпечення – невідомо. Такі речі ми вже проходили. І раніше велися схожі розмови, а в кінці року вносили зміни в закон про бюджет і не знаходили можливості для фінансування. Тому поки закон не підписаний, не розроблені перехідні положення, це лише подразник для суспільства.

Сергій САФУЛЬКО,
засновник адвокатської компанії «Конфідент», заслужений юрист України (м. Луцьк):

– Вказувати у законі надвисокі розміри винагород у першу чергу вигідно державі. Таким чином у суспільства з’являється ненависть до суду та судової системи. Всі розуміють, що платити 300 тисяч гривень на місяць (у декого можуть бути такі нарахування) в країні мізерних зарплат і пенсій – божевілля. Але держава, бажаючи зіпхнути критику із себе, вкидає в маси таку інформацію. Запевняю вас: ніхто не буде платити суддям шалених грошей, вони не адекватні вкладеній праці. Безумовно, робота судді – це робота підвищеної відповідальності, але не більше. Чи призведе підвищення зарплат до знищення гідри хабарництва – не впевнений.

Людмила ПРИХОДЬКО,
народна артистка України (м. Луцьк):

– Процитую свою знайому, одну досить відому жінку в Луцьку. Коли почали вводити перші високі штрафи, я поцікавилася в неї: «Як гадаєш, тепер менше братимуть?» На що почула: «Існує така закономірність: коли підвищується відповідальність за хабар, зростає і його розмір».

Сергій СЛАБЕНКО,
депутат Волинської обласної ради, фракція «Батьківщина» (м. Луцьк):

– Які б закони не ухвалювали, вони ситуації в українських судах не змінять. На мою думку, все залежить від людського сумління та моральних якостей кожного судді, який приймає рішення. Тепер багато залежатиме від того, чи призначать після атестації у наші суди більш порядних людей.

Віктор САПОЖНІКОВ,
нововолинський міський голова (м. Нововолинськ):

– Будь-яку проблему потрібно вирішувати у комплексі. Тому не готовий відповісти однозначно на це запитання. Не впевнений, що такі кроки дадуть бажаний результат. Тим більше, що суди повинні бути незалежними від влади. І судді мають працювати на совість, а не через страх втратити посаду й заробітну плату.

Майя МОСКВИЧ,
боєць полку поліції особливого призначення «Миротворець» (м. Луцьк):

– Якби до цього закону судді отримували 3000 гривень зарплати, жили в орендованих квартирах, а хабарі були цукерками і кавою, то зараз багато хто побоявся б виносити ухвали за домовленістю. Однак вважаю, що людей, статки яких сягають мільйонів, не вразиш зарплатою в кілька тисяч доларів. Судді, як і всі ми, не схильні змінювати свою сутність. Тож хто був чесним, таким і залишиться, хто гнилий і продажний – теж не зміниться, хіба підвищить ціну своєї «справедливості».

Юрій ГУПАЛО,
засновник приватного підприємства, депутат Волинської обласної ради, фракція «БПП» (м. Луцьк):

– Наше підприємство пережило понад сотню судів, які стосувалися повернення ПДВ. Під час процесів дивувало, коли схожі справи закінчувалися різними рішеннями. Але на цьому ми не зупинялися, судилися далі і вигравали. Прикро й те, що в нас громадяни поставлені далеко не в рівні умови: маєш гроші – можеш звертатися до суду. І закони писані не для всіх… Та попри те вважаю, що треба з чогось починати. Вірю, що частина суддів, особливо молодих, цінуватимуть увагу держави, працюватимуть чесно.

Cергій ПАНДРАК,
доброволець батальйону «Айдар», голова Рівненської обласної спілки учасників бойових дій та АТО «УВО» (м. Рівне):

– У нинішній ситуації суди не стануть чеснішими. Це відбудеться лише тоді, коли на всіх рівнях чесною буде влада: від сільського голови і до Президента України. Навіть якщо ми запровадимо посаду канцлера чи гетьмана – нічого не зміниться, поки до влади не прийдуть українські по духу патріоти-націоналісти.

Бліц провели Кость ГАРБАРЧУК, Ярослава ТИМОЩУК, Алла ЛІСОВА, Тамара ТРОФИМЧУК.
Telegram Channel