Курси НБУ $ 41.23 € 48.50

СЕРЕДИНА ЛІТА. ЧАС СІЯТИ!

У червні господарі вже зібрали чимало городини: салат, шпинат, крес-салат, редиску та інші зелені культури. Аби земля не «гуляла», на ній слід повторно висіяти овочі, які ще можуть дати повноцінний урожай...

У червні господарі вже зібрали чимало городини: салат, шпинат, крес-салат, редиску та інші зелені культури. Аби земля не «гуляла», на ній слід повторно висіяти овочі, які ще можуть дати повноцінний урожай...
Іван ДЕМЧУК


Багато культур (редьку, моркву, столові буряки) навіть краще сіяти влітку, ніж навесні, — вони менше потерпають від шкідників, не стрілкуються, а зібрані восени відзначаються більшою соковитістю, кращим смаком, високим вмістом вітамінів, ліпше зберігаються взимку
При цьому з весни вирощують культури з відносно довгим періодом вегетації, а після їхнього збирання висівають або висаджують овочеві з коротким вегетаційним періодом.
Наведемо кілька схем повторних посівів.
1. Після збирання ранньої картоплі, кольрабі, ранньої або цвітної капусти можна висіяти моркву, буряки, редиску і редьку для осіннього споживання і зимового зберігання.
2. Після ранніх огірків, цибулі на ріпку із сіянки можна вирощувати редиску, редьку, кріп, цибулю на перо.
3. Багаторічники (щавель, ревінь, цибулю багатоярусну і батун) бажано висівати після збирання ранніх овочів (редьки літньої, гороху, кропу, картоплі, ранніх огірків).
4. Цукрову кукурудзу, огірки для засолювання, цвітну капусту та інші культури з великою площею живлення можна виростити повторно, якщо заздалегідь приготувати в горщиках
20—30–денну розсаду.
Обов’язкова умова при вирощуванні повторних культур — ретельна підготовка ґрунту. З площ, де зібрано врожай ранніх овочів, винесіть післязбиральні рештки, перекопайте або глибоко розпушіть ґрунт, полийте, витрачаючи 25—30 літрів на 1 квадратний метр, а якщо ґрунт сухий, то й по 50—60 літрів. Як тільки верхній шар підсохне, внесіть добрива — на 1 квадратний метр по 30 г сечовини, 45 г суперфосфату і 15—20 г сульфату калію. Після цього площу заборонуйте важкими граблями, зробіть грядки і в борозенки висійте насіння, заздалегідь замочене на 5—10 годин у воді кімнатної температури. Якщо немає можливості полити всю площу, після внесення добрив зробіть борозни або лунки і полийте лише їх. Щоб не було зрідженості сходів, норму висіву збільшіть на 15—20 відсотків, а насіння загортайте трохи глибше, як навесні. Не можна сіяти в сухий ґрунт, а потім поливати — кірка, що утвориться після цього, заважатиме пробитись сходам на поверхню, а розпушенням можна пошкодити ніжні паростки, що призведе до зрідженості посівів.
Якщо немає потреби сіяти овочеві культури, площі, що рано звільнилися, можна засіяти медоносами (фацелія, ріпак) або сидератами. Для цього найбільш придатні бобові: горох, вика, люпин, чина, сочевиця, а якщо немає насіння цих культур — навіть овес та ячмінь. Одержану зелену масу у вересні–жовтні скосіть, подрібніть. Частину прикопайте там, де росла, а частину — на іншій площі. Перепріваючи, ця маса поліпшує фізичні властивості ґрунту, збагачує його поживними речовинами, сприяє оздоровленню. Посів сидератів — правильний шлях до вирощування органічних овочів без внесення мінеральних добрив. Особливо бажано сіяти сидерати там, де немає можливості внести торф і перегній.
І ще одна користь від повторних посівів — із зайнятої рослинами поверхні ґрунту менше випаровується води і не відбувається його засолення.
Telegram Channel