Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

РЕАЛІЇ: не шануючи минулого, не збудуємо майбутнього

Чотири кладовища на території Грубешівського повіту Польщі, де поховані українці, впорядкували цього року волиняни в рамках проекту «Пам’ять без кордонів»...

Чотири кладовища на території Грубешівського повіту Польщі, де поховані українці, впорядкували цього року волиняни в рамках проекту «Пам’ять без кордонів».

Ініціативу, яка триває майже 15 років, очолює історик, краєзнавець Сергій Годлевський. Студенти-історики, їхні викладачі та волонтери відновлювали паркани, зрізали аварійні дерева, вирубували хащі та чагарники, прибирали могили. Співзасновник проекту Тарас Висоцький каже, що вперше побував на могилі прадіда Степана Назаровського, який 22-річним трагічно загинув внаслідок польсько-українського протистояння 1943 року в селі Теребінь. А потім відвідали село Сагринь, де було знищено майже все населення, близько 1000 осіб, побували на могилах бійців УПА на кладовищі в Шиховичах.
– Прикро, що такі заходи не підтримує держава, – бідкаються ентузіасти і вже планують продовжити роботи у вересні. Спілкувалася Лариса Занюк.
Telegram Channel