Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

КОЛИ ВОЛИНЯНАМ КОПАТИ КАРТОПЛЮ?

Цьогорічне спекотне літо наштовхує селян на роздуми, коли збирати врожай другого хліба — бульби?..

Цьогорічне спекотне літо наштовхує селян на роздуми, коли збирати врожай другого хліба — бульби?.. Бо деякі вправні господарі посадили її ще у квітні, тому до серпня картоплиння вже пожовкло, а подекуди взагалі всохло. За авторитетною порадою ми звернулися до завідувача відділу Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Західного Полісся НААНУ Віталія Пахольчука

Оксана КУЦИК


— Нагадаю, що вже кілька років поспіль волинянам дошкуляє літня спека. Але це не причина копати картоплю вже, бо до листопада вона почне пароститися. Волиняни традиційно починають збирати врожай бульби 20 — 22 серпня. А за два тижні до робіт у полі треба скосити бадилля і винести за межі городу, — рекомендує науковець.
— Чимало господарів спалюють скошене картоплиння, дехто навіть розсипає його по городу як добриво…
— Спалювати бадилля не варто з однієї причини: всі кропили картоплю від колорадського жука і фітофтори, причому робили це кілька разів за літо. Хімікати нікуди не поділися. Нащо дихати цим самому і змушувати інших? Тим більше, що й екологи, і рятувальники наголошують: палити картоплиння не варто.
— Багато людей старшого віку дотримуються думки, що копати бульбу треба у вересні — і край!
— Вони мають зважати, що вже традиційно після 10 вересня на Волині починаються так звані «жидівські кучки», тобто затяжні дощі. Відповідно сезон збору врожаю доведеться відкласти. А це означає, що картопля почне пускати нові паростки. Тому тримати її в землі після 10 вересня нема сенсу.
Загалом же кожен господар повинен враховувати свої сорти бульби і терміни їхнього дозрівання.
Віталій Пахольчук рекомендує після збору врожаю посіяти на картопляному полі сидерати. Особливо це корисно, коли господарі з року в рік садять картоплю по картоплі. Це буде хоч якась сівозміна.
— Якщо наприкінці серпня посієте гірчицю, до середини листопада вона зійде. Тоді город слід переорати на зиму разом із зеленою масою. Ще один варіант — на початку вересня посіяти озиме жито. Його залишають на зиму і переорюють навесні. Ці рослини збагатять грунт органікою і допоможуть позбутися багатьох бур’янів. Однак сіяти сидерати треба у зволожену землю, тобто дочекатися дощів. Інакше витрати на насіння й оранку будуть марними.
Telegram Channel