Улітку можна споживати вітаміни просто з грядки. Але наїстися на майбутнє, на жаль, годі. І — хочеться того чи ні — мусимо робити запаси на зиму. Спробуємо розібратися з різними способами зберігання дарів природи...
Улітку можна споживати вітаміни просто з грядки. Але наїстися на майбутнє, на жаль, годі. І — хочеться того чи ні — мусимо робити запаси на зиму. Спробуємо розібратися з різними способами зберігання дарів природи...
Консервування У банку можна закатати майже все: овочі, фрукти, ягоди, гриби… Як кажуть, надійно і перевірено роками. Плюси — тривале зберігання і доволі широкий температурний діапазон (банки можуть стояти у підвалі, коморі, холодильнику). Мінуси — у консерви додають хімічні речовини (оцет, лимонну кислоту). Тому діткам до трьох років маринади не можна їсти. Крім того, термообробка знищує не лише шкідливі мікроорганізми, а й вітаміни.
Квашення Альтернатива консервуванню — квашення. Так можна зберегти максимум вітаміну С і корисних мікроелементів. Однак через велику кількість солі та гірчичного порошку у квашених овочах та фруктах їх не рекомендовано дітям до двох років.
Сушіння Під час сушіння з продуктів випаровується до 80% вологи, що забезпечує їхнє зберігання упродовж тривалого терміну. До того ж майже не втрачаються мінеральні речовини. Сушити можна ягоди, фрукти, зелень. Плоди треба ретельно промити, почистити, видалити кісточки, подрібнити. Сушать продукти на сонці або у печі (духовці) при температурі до 80°С. Суттєвою перевагою цього способу є те, що сухофрукти використовують у дитячому харчуванні з раннього віку.