Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

І ПРАЦЮЮТЬ ДОБРЕ, І ГРОМАДИ ПІДТРИМУЮТЬ

Фірма «СБЕ Україна Рівне» стала надійним тилом для сільських ініціатив...

Фірма «СБЕ Україна Рівне» стала надійним тилом для сільських ініціатив...

Господарство, яке входить до групи компаній «ВІЛІЯ», вже кілька років орендує 5700 гектарів землі у семи сільських радах Млинівського району Рівненської області. Це сучасне підприємство застосовує нові технології та відповідно отримує хороші результати. Так, цього року зібрали з гектара по 79,7 центнера озимої пшениці, 78,8 центнера озимого ячменю, 62,1 центнера ярого ячменю, 60,6 центнера ярої пшениці та 30,3 центнера ріпаку. До збирання залишилися цукрові буряки та соя, яких очікують отримати відповідно близько 700 ц/га та 32—35 ц/га. Це найкраща врожайність у районі

Іван ДЕНИСЮК

З ПАЙОВИКАМИ РОЗРАХОВУЮТЬСЯ ПОВНІСТЮ ТА ВЧАСНО

Не менш важливим фактором є наповнення державної казни. До бюджетів усіх рівнів підприємство «СБЕ Україна Рівне» виплатило 5,5 мільйона гривень. З них 1,6 мільйона становив фіксований сільгоспподаток, який надійде до кінця року на рахунки сільських рад. Ще більше грошей виплачують як ренту за паї.
— Вже розрахувалися з 90 відсотками пайовиків. 25 серпня буде остаточний розрахунок — до того часу видамо все зерно. На гектар виплачуємо 625 кілограмів чистої провіяної пшениці або 2,5 тисячі гривень. Даємо можливість людям самим обирати, грошима чи зерном отримувати орендну плату, — розповідає директор підприємства Олег Чалик.
— З пайовиками розраховуються стабільно, без затримок: і грішми, і натуроплатою, — додає владиславівський сільський голова Людмила Коваль. — Більша частина пайовиків забирає плату грішми. Підприємство зарекомендувало себе надійним партнером і відповідальним господарем, тому люди довіряють «СБЕ Україна Рівне» свою землю. На 1 січня цього року підприємством укладено 644 договори щодо оренди 1339 гектарів. Нині вже навіть більше.
Жителі згаданої сільської ради отримали понад чотири мільйони гривень ренти за свої землі. Загалом же на Млинівщині пайовикам виплатили понад 16 мільйонів гривень. Люди вже звикли до того, що підприємство вчасно розраховується за земельні паї. Дедалі більше селян отримують плату грішми (загалом по підприємству близько 90 відсотків пайовиків), бо спадкоємці власників проживають у містах і зерно їм ні до чого. Проте охочі можуть отримати й золотисту пшеничку, а не якесь сміття, як це іноді, на жаль, ще трапляється у деяких безгосподарних орендарів.
На підприємстві працює 30 чоловік. У пікові навантаження на посівну та в жнива за договором наймають ще кілька працівників. Середня зарплата механізаторів — не менше 100 тисяч на рік. У жнива комбайнери заробляють по 30 тисяч гривень. Середня платня механізаторів у квітні становила 16,4 тисячі гривень, у травні — 16,7 тисячі.
Не забувають у господарстві і про родючість ґрунту. Не менш ніж один раз на чотири роки вносять органіку — 5 тонн на гектар. Це дає можливість ефективно відновлювати та покращувати землю, розраховувати на перспективу ще вищої врожайності. Це робота на майбутнє. Ще одне важливе правило групи компаній ТМ «ВІЛІЯ» — дотримання норм при вантажних перевезеннях. Це питання особливо актуальне в літній період, коли існує найвища вірогідність руйнування покриття доріг при надмірному навантаженні автомобілів.
— Найбільша вага, яку перевозять наші ваговози, — 23,7 тонни. Найнятих перевізників також одразу попереджаємо, що вантаж не повинен перевищувати 24 тонни і не платимо за більшу вагу. Незалежно від вантажопідйомності (навіть якщо це зерновоз на 80 кубів), автомобіль везе не більше ніж 24 тонни. Це політика компанії з часу її заснування, — каже директор «СБЕ Україна Рівне» Олег Чалик.

ФК «МЛИНІВ» ЗНАЙШОВ НАДІЙНОГО СПОНСОРА
Окрім обов’язкових виплат, підприємство з самого початку налагодило співпрацю з місцевими громадами і активно включилося у сільське життя. За кошти «СБЕ Україна Рівне» у приміщенні сільради вставлено нові вікна. Підприємство допомогло зробити капітальний ремонт даху.
— Співпрацюємо з усіма сільрадами. Кожна з них отримує        50 гривень за гектар орендованої землі. Рік співпраці додає ще         10. Нині платимо вже по 60 гривень за гектар. Куди вкласти ці кошти, вирішують громади, — розповідає Олег Ярославович. — Владиславівська сільська рада отримала кошти на перекриття даху приміщення сільради та частину коштів на вуличне освітлення. У селі Певжа робитимемо дорогу зі щебеню. У Бокійму цього року завезли 200 кубів його. Дві дороги у Владиславівці та Новоселівці збудуємо за власні кошти — це вже понад ті суми, що ми розрахували на допомогу в цьому році. Нам теж там їздити, працювати з людьми, тому вирішили так зробити.
«СБЕ Україна Рівне» підтримує молодь у її прагненні вчитися, для чого запровадили програму «Стипендія». У її рамках підприємство цього року виплатило понад 33 тисячі гривень. Відмінники 1—9 класів отримали по 500, 10—11 — по тисячі гривень. Цим самим вже з юних років у дітей закладають упевненість, що можна заробляти власними знаннями.
Окрім розвитку інфраструктури сіл, на території яких орендують землю, «СБЕ Україна Рівне» підтримує молодь. Один із напрямків — спорт. У Млинові діє однойменний футбольний клуб.
— Три роки тому стартували з найнижчої ліги області на «колосівських» змаганнях, — розповідає граючий тренер клубу, депутат Млинівської районної ради, голова Федерації спорту Млинівського району Сергій Вишневський. — У другій лізі зайняли друге місце з відривом лише на 1 очко від лідера. Відтак вийшли у першу. Потрапивши туди, ми не знали, що це таке, який рівень суперників. Коштів не мали, але сподівалися, що знайдуться люди, які нам допоможуть. Бо у першій лізі великі витрати: щоматчу треба оплачувати роботу 5 арбітрів, виїзди команди на змагання. Зустрілися із засновником групи компаній ТМ «ВІЛІЯ» Євгеном Дудкою. Тепер вони — наш основний спонсор.
Перший рік команді було нелегко. Проте згодом адаптувалися. З багатьма суперниками грали на рівних. Нині ФК «Млинів» посідає 7-му сходинку у турнірній таблиці. Наразі це, напевно, наймолодша команда у першій лізі. Робимо ставку на власних гравців, щоб люди приходили вболівати за своїх місцевих.
При фінансовій допомозі спонсора покладено плитку у роздягалках, облаштовано підігрів води у душах, закуплено інвентар. Тренер переживає, щоб команда існувала. Адже хлопці не мають роботи і багато з них їдуть на заробітки.
— Головне, щоб була підтримка і людям було не байдуже, — каже Сергій Вишневський.

На фото: Директор підприємства Олег Чалик (праворуч) та агроном Сергій Супрун інспектують посіви ріпаку.
Telegram Channel