Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

ЛІТНЄ ЩЕПЛЕННЯ ТРОЯНДИ

Чув, що троянди можна прищеплювати навіть влітку. Чи правда це?..

Чув, що троянди можна прищеплювати навіть влітку. Чи правда це?
Іван ДІДЕНКО.
м. Луцьк.

Щеплення троянд можна робити і влітку. Як прищепу використовують зелений живець, котрий має листя. Для цього беруть відквітлий пагін та вирізують з його середньої частини живець з двома листочками, потім крупні листові пластинки вкорочують наполовину — і щеплять будь-яким відомим способом.
Прищеплену рослину відразу ж накривають скляною банкою, котру зсередини обкладають м’яким папером і добре зволожують. Це потрібно для того, аби підтримувалася достатня вологість. Водночас не проходитиме й сонячне проміння. Якщо стоїть суха, спекотна погода, то папір необхідно зволожувати раз у 5—7 днів, а то й частіше. За сирої погоди це робити не обов’язково.
При успішному приживленні на 10—12 день по краях рани з’являється калюс. На 15—20 день уже починають відростати молоді пагони. Тоді банку злегка відкривають, підкладаючи під неї який-небудь товстий предмет — тріску, камінець. Похмурого дня, а також на ніч її забирають. Якщо без укриття рослина не в’яне і почувається добре, то воно їй більше не потрібне. В іншому ж разі можна залишити ще на 5—10 днів. А обв’язки з рослини зняти лише після повного зростання прищепи із щепою.
Telegram Channel